Hoe kun je van zinloze verharding ruimte
maken voor klimaatadaptatie? 

Om de effecten van klimaatverandering op te vangen moeten we onze steden en dorpen groener gaan inrichten. Maar waar is er nog ruimte voor meer groen? Zonder dat dit ten koste gaat van andere functies? Zoals het opofferen van parkeren, of dat de vergroening gepaard gaat met hoge kosten? Kortom, waar in de openbare ruimte hangt het spreekwoordelijke laaghangend fruit om te plukken? 

Bloemen

Het antwoord op al deze bovenstaande vragen is het weghalen van zinloze verharding en dit omvormen naar groen. Enerzijds omdat er nu eenmaal veel zinloze verharding is in onze steden en dorpen, er is veel potentie om hier iets veel beters mee te doen. Anderzijds omdat het eenvoudig en vrij goedkoop is om zinloze verharding om te vormen naar groen. Onder zinloze verharding verstaan we vooral te brede trottoirs of stukken op het trottoir die te breed zijn. Gemiddeld is tussen de 5 en 15% van de verharding in een buurt zinloos. Zinloze verharding is dus een gouden kans voor gemeenten om de bebouwde omgeving klimaatrobuuster, maar ook aantrekkelijker te maken voor mens, dier en plant. In dit webinar lichten Joeri Meliefste (Sweco) en Annette Zwinderman (beheerder stedelijk water van de gemeente Zeist) toe hoe je op een gestructureerde en volledig gedigitaliseerde manier die zinloze verharding in beeld kan brengen en kan prioriteren. Met als doel de vakken zinloze verharding om te vormen en te zorgen voor een meer klimaatadaptieve, een gezondere en een meer biodiverse leefomgeving.  

WAT

Online bijeenkomst.

WANNEER & WAAR

Donderdag 19 mei van
11.00 tot 12.00 uur.

VOOR WIE

Voor professionals op het gebied van Ruimtelijke Adaptatie en Waterketen.

Elkaar informeren en inspireren rondom klimaatadaptatie en de waterketen. Haak jij ook aan?

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer