deelsessies

Er zijn twee rondes met deelsessies. Je kunt in het aanmeldformulier je voorkeur doorgeven voor twee sessies per ronde waarvan er één wordt ingedeeld.

RONDE 1

A. Natuur als sterke Bondgenoot:
Verken de bronnen voor klimaatbestendigheid
Klimaatverandering vraagt om innovatie en samenwerking. Ontdek in deze sessie hoe natuurlijke oplossingen kunnen bijdragen aan een veerkrachtigere toekomst. Verken de kansen en stappen richting een klimaatbestendig Noord-Holland. Doe mee aan het gesprek en verdiep je in de mogelijkheden van natuurlijke klimaatadaptatie.

Sessie begeleider: Myrthe Fonck (PWN)

B. Hittebestrijding:
Een integrale Aanpak met tastbare actiepunten
Hitte vormt een dringend klimaatrisico en vereist een holistische benadering op het gebied van gebiedsontwikkeling, gebouwen, en gezondheidsbevordering. Ontdek hoe de 'Menukaart Hitte' gemeenten heeft geholpen bij het opstellen van actieplannen. Doe mee aan onze interactieve sessie en krijg ideeën om hitte gerelateerde risico's aan te pakken op lokaal niveau.

Sessie begeleiders: Edwin van der Strate (TAUW) & Madeleen Helmer (Klimaatverbond)

C. Ontwerpsessie: de kracht van ontwerpend onderzoek
Verken met ons de toekomst van Noorderkwartier onder invloed van klimaatverandering tijdens onze ontwerpsessie. Ga creatief aan de slag met extreme klimaatscenario's, krijg nieuwe perspectieven en onthul de keuzes die nodig zijn om ons aan te passen aan deze veranderende omstandigheden. Laat je inspireren om actie te ondernemen in het licht van een onzekere toekomst.

Sessie begeleiders: André Rodenburg (Samen Klimaatbestendig), Lotte Freeve (Samen Klimaatbestendig), Susanne Traudes-Noorlander (Provincie Noord-Holland).

D. Ontdek Klimaatadaptieve Maatregelen:
Mini-excursie rondom theater COOL
Ga mee op een mini-excursie rondom theater COOL en zie met eigen ogen hoe klimaat adaptieve maatregelen tot stand komen. Verken de praktijk van het implementeren van deze maatregelen in de openbare ruimte, deel technische kennis en leer van gemaakte fouten. Deze sessie biedt praktische handvatten voor het omzetten van ideeën naar actie op het gebied van klimaatadaptatie.

Sessie begeleiders: Hugo de Boer (Dijk & Waard), Marc Zwart (Dijk & Waard), Marjan van Capelle (Groenontwerp Lapis Lazuli)

RONDE 2

A. Stapsgewijs naar Klimaatadaptief Ontwerp:
Een Gids volgens de Maatlat
Kijk mee hoe gemeenten in de regio Alkmaar klimaatbestendig ontwerpen integreren in beleid en praktijk. Leer aan de hand van concrete voorbeelden en de ontwikkelde klimaatadaptatietoets hoe we samen streven naar een groene en veerkrachtig gebouwde omgeving.

Sessie begeleiders: Koen de Geus (Gemeente Alkmaar) & Kim Dieleman (BUCH gemeente)

B. De sprong vanuit waterkwaliteit:
een goed proces geeft beweging
Ontdek cruciale waterkwaliteitsbouwstenen voor klimaatadaptatie, van de Kaderrichtlijn Water opgave tot aan lokale initiatieven. Verken hoe je vanuit een gezamenlijk perspectief en waarden actie kan genereren aan de hand van de praktijkcasus gebiedsproces Uitgeester- en Heemskerkerbroekpolder.

Sessie begeleiders: Jan Willem Huizinga & Annette Beems-Kuin (HHNK)


C. Op Spreekuur bij de Klimaatdokter:
Advies en Behandeling voor Klimaatadaptatie

Heb je last van klimaatadaptatie-kwaaltjes? Kom langs op ons spreekuur bij de Klimaatdokter! Ontvang advies, behandelingen en handvatten om je uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie aan te pakken. Of je nu een specifieke vraag hebt of gewoon meer wilt weten, deze sessie biedt waardevolle inzichten en praktische oplossingen.

Sessie begeleiders: André Rodenburg (Samen Klimaatbestendig) & Jacobje Visser (GGD)

D. Foutenfestival: Een viering van leren en groeien
Ontdek de kracht van fouten maken tijdens ons Foutenfestival. Leer hoe fouten inherent zijn aan actie en hoe we ze kunnen omarmen als kansen voor groei. Sluit je aan voor een feestelijke bijeenkomst waar we samen casussen bespreken, leren van fouten en de waarde van experimenteren vieren. Laten we samen van denken naar doen gaan met een glimlach op ons gezicht.

Sessie begeleider: Niels Houtepen (dagvoorzitter)