Wip een tegel en win

Vergroenen

Gemeente Den Helder en zeker nog 99 andere gemeenten doen mee met het NK Tegelwippen. Doel van de wedstrijd is zoveel mogelijk tegels eruit en groen erin. De gemeente met de meest gewipte tegels wint.

Het gaat natuurlijk niet alleen maar om het wippen van tegels. Het gaat vooral om het tegengaan van de verstening. Waar tegels liggen, kan regenwater niet goed de grond in zakken. Met de steeds vaker voorkomende piekbuien wordt dat een steeds groter probleem. Ook betekenen stenen dat op die plekken geen gras, bloem, boom of geveltuintje is. En juist dat is ook zo belangrijk. Voor de verkoeling in de zomer, voor vogels en insecten en voor uw eigen woonomgeving.

Doe mee
Wip tegels rondom uw woning, maak er een foto van en geef het op via nk-tegelwippen.nl. Op die manier maakt u ook gelijk kans op de Publiekswipper en maken we als gemeente kans op de Gouden Schep én de Gouden Tegel. Op de website staan ook voorbeelden en tips voor het verwijderen van tegels.

Gratis 'tegeltje groen' voor de eerste honderd tegelwippers
De eerste honderd inwoners die zich in april aan melden als tegelwipper, krijgen een gratis ‘tegeltje groen’. Daarvoor is het wel nodig om uw gewipte tegels óók te melden aan tegelwippen@denhelder.nl. In het ‘tegeltje groen’ zit een mix van drie planten die ook in de winter groen blijven. Zo blijft de tuin het hele jaar door aantrekkelijk.

Winnen van Hollands Kroon
"Als gemeente Den Helder hebben we nóg een wedstrijd te winnen: binnen de landelijke wedstrijd NK Tegelwippen zijn we uitgedaagd door onze buurgemeente Hollands Kroon. Daar willen we natuurlijk graag van winnen! Maar of dat ook gaat lukken, ligt helemaal in de handen van onze inwoners. Dus gaat u de strijd met Hollands Kroon aan en wipt u mee?"

Maatregelen tegen veranderingen klimaat
Het klimaat verandert. We hebben meer last van piekbuien, hittestress en ook van droogte! Zodra de gemeente in de openbare ruimte aan het werk gaat, houden ze er rekening mee. Zo leggen ze gescheiden rioolstelsels aan bij vervanging en maken ze steeds meer natuurlijke waterbergingen (wadi’s). Ook gebruiken we bijvoorbeeld grasstenen voor parkeerplaatsen als dat kan. En wordt het aanleggen van geveltuintjes aangemoedigd. 

Ook een WatZr helpt
Maar ook u kunt veel doen om tegengas te bieden aan de veranderingen in het klimaat. De gemeente Den Helder laat dat zien in de  WatZr-campagne. Zowel op deze Stadsnieuwspagina als op bijvoorbeeld Facebook vragen zij uw aandacht hiervoor. Verder kunt u inspiratie opdoen op de website WatZr. Want wie een watZr doet, hoe klein ook, doet klimaat-goed.

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer