WatZr-campagne van start met verspreiding van duizenden bloemzaadjes in regio Noord-Holland

Met het verspreiden van duizenden bloemzaadbommetjes in 28 gemeenten in Noord-Holland is vandaag de WatZr-campagne gelanceerd, een initiatief van Samen Blauwgroen. Het doel is inwoners aan te zetten tot watZrs: kleine, simpele acties in en om het huis die opgeteld het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress verminderen en bijdragen aan een duurzame waterketen. Met deze campagne hoopt Samen Blauwgroen dat inwoners zich bewuster worden van de noodzaak én daadwerkelijk maatregelen gaan nemen. 

Kleine acties tegen klimaatverandering
Een verdroogde tuin, ondergelopen kelders en een overstromend riool: allemaal gevolgen die we regelmatig ervaren door steeds extremere weersomstandigheden. Gemeenten, het waterschap en PWN nemen maatregelen om dit tegen te gaan. Naast deze inzet is ook bewustwording en actie van de inwoners zelf nodig, want ongeveer de helft van het oppervlak in stedelijk gebied is privaat terrein. Daarom roept Samen Blauwgroen op tot het nemen van watZrs: kleine en simpele acties om het huis of in de straat die bijdragen aan het verminderen van de hittestress, wateroverlast en watertekort én aan een duurzame waterketen. Om hier meer aandacht voor te vragen en om bewoners te stimuleren in actie te komen is de WatZr-campagne vandaag gestart. Het komende jaar worden binnen de campagne vier thema’s onder de aandacht gebracht: de campagne start met hittestress en droogte, en vervolgens is er aandacht voor de thema’s wateroverlast, schoon riool en tijd voor de tuin.
 
Een watZr kan van alles zijn: bijvoorbeeld één tegel vervangen door een plantje, of de emmers buiten zetten omdat het vanmiddag hard gaat regenen en volgende week droog is, of het gebruik van een gieter in plaats van een tuinslang op warme dagen. 
 
De WatZr-campagne
We dragen de campagne uit via www.watzr.nl, de site voor inwoners met informatie, inspiratie en tips, en het WatZr instagram account. Daarnaast dragen de gemeenten en partners in Samen Blauwgroen de campagne uit via hun eigen kanalen. Dit is bijzonder belangrijk, want zo krijgen we het grootste bereik en het meeste effect. Bovendien kunnen de gemeenten de watZr-uitingen op maat maken, bijvoorbeeld door hun eigen (subsidie)regelingen en acties er in te verwerken.

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer