Wat kan jij doen aan klimaatadaptatie?

Zorg ervoor dat jouw tuin voor het grootste deel met echte planten en zwarte grond is voorzien. Een tuin met planten is niet alleen mooier om te zien, het is ook koeler om te verblijven. Koeler door schaduw en verdamping van water. Daarnaast kan je ervoor zorgen dat het regenwater in de bodem kan trekken in plaats van snel af te voeren naar het riool.  Het water is namelijk heel goed te gebruiken in tuin, of zelfs in huis voor de was of toiletspoeling.

Daarnaast kan je ervoor zorgen dat jouw tuin een eldorado is voor vliegende en kruipende beestjes en ook voor jezelf een punt van creativiteit, rust en ontspanning is. Op deze manier lever je een bijdrage aan het maken van een leefbare straat, wijk, stad, land en wereld.

Schagen gaat de strijd aan in het NK Tegelwippen
Schagen gaat de strijd aan met zestig andere gemeenten en doet mee aan het NK Tegelwippen. Wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? In een groene omgeving voelen mensen zich gelukkiger. Tegelijkertijd draagt het wippen van tegels bij aan het voorkomen van wateroverlast, biedt het koelte in tijden van hitte, wordt het water beter vastgehouden bij droogte en wordt de leefruimte voor planten en dieren vergroot. Redenen te over om in Schagen ook zoveel mogelijk tegels wippen.

Doe jij ook mee?
Van 30 maart tot 30 september kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via de website NK Tegelwippen. Deelnemers sturen een foto van hun gewipte tegels en de tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van Schagen. Iedere gewipte tegel telt.

De gemeente gaat inwoners de komende tijd stimuleren en helpen om zo veel mogelijk tegels te wippen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve inwoners die hun (gevel)tuin transformeren, maken kans op een prijs. Elke maand wordt door een vakjury ‘de Wipper van de Maand’ uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.

Wethouder Hans Heddes: “Een ludieke landelijke wedstrijd, die ik graag met onze gemeente wil winnen. Zoveel mogelijk tegels uit de grond wippen en daar bloemen en planten voor in de plaats zetten. Niet zomaar midden op straat natuurlijk, maar langs de gevel of in de tuin. Goed voor de buurt, goed voor het klimaat en de biodiversiteit.”

Tegels wippen in heel Nederland
Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd. In 2020 werd het NK voor het eerst georganiseerd tussen Amsterdam en Rotterdam. Dit leverde ruim een hectare aan groen op: dat is meer dan een voetbalveld aan gewipte tegels. Het NK Tegelwippen loopt tot 30 september 2021.

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer