Wat doe jij? - Klimaatadaptatie

NK-Tegelwippen

U kunt zorgen dat uw tuin voor het grootste deel met echte planten en zwarte grond voorzien is. Een tuin met planten is niet alleen mooier om te zien, het is ook koeler om te verblijven. Koeler door schaduw en verdamping van water. Daarnaast kunt u zorgen dat het regenwater in de bodem kan trekken in plaats van snel af te voeren naar het riool.  Het water is namelijk heel goed te gebruiken in tuin, of zelfs in huis voor de was of toiletspoeling.

Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat uw tuin een eldorado is voor vliegende en kruipende beestjes en ook voor uzelf een punt van creativiteit, rust en ontspanning is. Op deze manier levert u een bijdrage aan het maken van een leefbare straat, wijk, stad, land en wereld. Wij in Schagen doen dat samen.

Schagen gaat de strijd aan in het NK Tegelwippen
Schagen gaat de strijd aan met zestig andere gemeenten en doet mee aan het NK Tegelwippen. Wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? In een groene omgeving voelen mensen zich gelukkiger. Tegelijkertijd draagt het wippen van tegels bij aan het voorkomen van wateroverlast, biedt het koelte in tijden van hitte, wordt het water beter vastgehouden bij droogte en wordt de leefruimte voor planten en dieren vergroot. Redenen te over om in Schagen ook zoveel mogelijk tegels wippen.

Doet u ook mee?
Vanaf nu kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via de website NK Tegelwippen. Deelnemers sturen een foto van hun gewipte tegels en de tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van Schagen. Iedere gewipte tegel telt.

Wij gaan inwoners de komende tijd stimuleren en helpen om zo veel mogelijk tegels te wippen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve inwoners die hun (gevel)tuin transformeren, maken kans op een prijs. Elke maand wordt door een vakjury ‘de Wipper van de Maand’ uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.

Deel jouw tegelwip project ook op samen.schagen.nl. Zo kan je andere mensen inspireren en activeren met jouw eigen project. En je maakt ook nog eens kans op een regenton! Het gaat er daarbij niet om dat je de meeste tegels hebt gewipt, want iedere gewipte tegel telt. Alle inwoners van de gemeente Schagen mogen een stem uit brengen op hun favoriete project. Op 28 oktober, de start van de Nationale Klimaatweek, maken wij de winnaar bekend.

Wethouder Hans Heddes: “Een ludieke landelijke wedstrijd, die ik graag met onze gemeente wil winnen. Zoveel mogelijk tegels uit de grond wippen en daar bloemen en planten voor in de plaats zetten. Niet zomaar midden op straat natuurlijk, maar langs de gevel of in de tuin. Goed voor de buurt, goed voor het klimaat en de biodiversiteit.”

We helpen je graag op weg
Wil je graag vergroenen, maar weet je niet waar je kan beginnen? Is jouw tuin heel nat, of juist (te) droog en heet om van te kunnen genieten? Dan kan Marleen Ruijter je misschien op weg helpen. Marleen is onze ambassadeur van het NK Tegelwippen en denkt graag met jou mee. Marleen is te bereiken via email.

Tegels gewipt, en dan? Probeer de tegels zoveel mogelijk te hergebruiken. Gebruik de tegels bijvoorbeeld als borderrand, of leg een kruidenspiraal aan. Ook Insectenhotels zijn een waardevolle nieuwe bestemming voor oude tegels en stenen: een muurtje met kieren en holtes is perfect voor dieren om zich in te verstoppen, met name voor amfibieën, spinnen en insecten.

Mocht je geen goede bestemming voor de gewipte tegels hebben, lever ze dan gratis in bij het afvalbrengstation van de gemeente. Of wij komen tegels die gewipt zijn gratis ophalen! Het gaat dan natuurlijk wel om tegels die plaats maken voor groen! Meld de tegels aan in de Fixi app onder het kopje ‘NK tegelwippen’. Op een nader te bepalen moment worden de tegels dan bij je opgehaald.

Actie
Zet het alvast in de agenda: op 25 september is jouw tegel een plant waard. Op deze dag mag je jouw tegel komen ruilen voor een mooi vlinderstruik of andere vaste plant. De details van deze actie volgen zo spoedig mogelijk.

Wat doen wij
Ben je ook benieuwd naar wat de gemeente doet aan het vergroenen van de leefomgeving? Heb je vragen over het groenbeleid en beheer binnen de gemeente Schagen? In september organiseren we een online vragenuur. Hierin kan je je vragen voorleggen aan medewerkers van de gemeente. Zodra de datum bekend is, wordt deze bekend gemaakt op de website.

Tegels wippen in heel Nederland
Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd. In 2020 werd het NK voor het eerst georganiseerd tussen Amsterdam en Rotterdam. Dit leverde ruim een hectare aan groen op: dat is meer dan een voetbalveld aan gewipte tegels. Het NK Tegelwippen loopt tot 30 september 2021.

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer