WatZr je mee?

WatZr-campagne

‘Samen droogte en hittestress watZren’: met die tekst opent de nieuwe website watzr.nl. Een gezamenlijk initiatief van HHNK, PWN en de gemeenten in het Noorderkwartier om bewoners in beweging te brengen tegen de gevolgen van klimaatverandering. WatZr jij ook mee?

Watzr.nl maakt deel uit van een brede publiekscampagne die op 1 juni officieel van start ging. “Bewoners kunnen allemaal bijdragen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en om een goed functionerende, duurzame waterketen in stand te houden”, vertelt projectleider Sandra Troost. “Met de campagne willen we ze daar beter van bewust maken, en ertoe aanzetten om iets te doen. De ambitie is dat elk huishouden minstens één concrete maatregel neemt. Of het nou een boom planten is, een regenton plaatsen of tuintegels vervangen door gras.” 

Één heldere boodschap en opvallen
De inzet is dus niet minder dan gedragsverandering. “Dat is iets heel ongrijpbaars”, zegt Majella van Raalte, creative director bij het campagnebureau Beautiful Minds. “Je hebt niet de garantie dat het lukt. Maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om gewenst gedrag te stimuleren. De eerste is: breng één heldere boodschap die iedereen snapt. En de tweede: mensen willen bij een groep horen, en er niet buiten vallen. Dus als er iets georganiseerd wordt voor een groep, bijvoorbeeld door iemand in een straat, kan je meer mensen motiveren om mee te doen. En dat is ‘watZren’: een kleine maatregel in en om je huis om het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress te verkleinen. Met watZren brengen we deze laagdrempelige acties onder de aandacht. ‘WatZren’ kun je overal voor gebruiken – watZr een boom, met je gieter watZren – en het is heel herkenbaar.”

13.000 views op Instagram
In de aanloop naar de campagne is uitgebreid onderzocht waar de kansrijke doelgroepen zitten, waar die voor open staan en hoe zij het beste getriggerd kunnen worden. Majella: “Daar hebben wij bij de creatieve invulling van de campagne dankbaar gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld in de keuze voor de optimistische kleuren en de fotografie, en in de kanalen en middelen die we inzetten, zoals de WatZr-straat. We promoten watZr actief via Instagram (@watzr.nl). Dat heeft in een paar weken tijd al 13.000 views opgeleverd. De komende periode maken we werk van WatZr PatZrs: ambassadeurs die enthousiast zijn over watZren en anderen willen inspireren om ook wat te watZren via social media, onze website of met posters op hun raam.”
 

Toolkit voor partners
Op dit moment – de zomer - richt de campagne zich op acties rondom hittestress en droogte. Zo is er voor elk seizoen een passend thema: wateroverlast in het najaar, maatregelen in de tuin in de lente, en in de winter komen tips rondom het riool aan bod: wat gooi je wel en niet in het toilet bijvoorbeeld? Sandra: “Gedragsverandering is een proces van de lange adem. We hebben dan ook vier jaar voor deze publiekscampagne uitgetrokken. Daarbij is het uitgangspunt dat deze aanvullend is op bestaande lokale communicatie, via bestaande communicatiekanalen, zodat die elkaar versterken.” Majella: “We hebben bijvoorbeeld een toolkit ontwikkeld met outdoormiddelen zoals posters, straatbanieren en een sjabloon voor green graffiti waarmee de gemeenten, HHNK en PWN aan de slag kunnen. En als ze zelf acties opzetten, besteden we daar op watzr.nl graag aandacht aan. De website is de plek met alle informatie over watZrs die je kunt doen.”

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer