aandacht voor klimaat en duurzaamheid bij familie duivens

Familieduivens 1

Nog voor je aanbelt bij de familie Duivens merk je dat er aandacht is voor klimaat en duurzaamheid. Het hout in de tuin is bijna allemaal hergebruikt en kan nog jaren mee verteld Rob. Zij gaven het destijds weg als kachelhout, maar dat vond hij doodzonde. Die gedachten zegt veel over de instelling van Rob. Ruim voordat het woord klimaatadaptatie betekenis had was hij al bezig met besparingen op energie.

Rob heeft een achtergrond in de meet en regeltechniek. Na de MTS is hij gaan werken bij Hoogovens. Zijn kennis groeit daar, maar ook zijn besef hoe er wordt omgegaan met energie. ´Dit kan echt anders´ heeft Rob vaak aangegeven. "Zij vonden mij soms knap lastig weet Rob te vertellen. Ik had ideeën over veranderingen in processen en nam geen blad voor de mond. Soms duurde het even maar niet zelden gaven ze mij toch gelijk met mijn inzicht over veranderingen in proces. Door simpele aanpassingen bespaarde we vele duizenden guldens."

Toen hij zijn huidige woning in 1976 kocht heeft hij een verbouwing gedaan met, voor die tijd, vergaande investeringen in isolatie.
Zo heeft hij de balken onder zijn woning stevig geïsoleerd en is er drie dubbellaags glas aangebracht in de kozijnen. 'Eigenlijk was ik mijn tijd ver vooruit' zegt Rob, wanneer er gevraagd wordt naar zijn beweegreden om dit destijds zo te doen. "Mensen om mij heen verklaarde mij voor gek."

Rob steekt veel tijd in het nadenken over verbeteringen en aanpassingen.  Niet alleen voor eigen gewin. Gemeenten in de buurt kunnen rekenen op advies van Rob bij woningbouwontwikkelingen. Ook heeft Rob innovatieve ideeën voor het terugdringen van energieverbruik bij de bediening van bruggen. Samen met een vriend worden proefopstellingen gemaakt en getest, alles met het doel energiebesparing te realiseren.

Onder zijn woning zit een 4000 liter put. Hier vangt Rob het regenwater in op. Via de regenpijp vult deze put zich. Hij kan met een pomp het regenwater oppompen voor gebruik. Rob is blij dat mensen zich bewuster worden waarvoor wij schoon drinkwater allemaal gebruiken. "Als je weet wat er nodig is om schoon drinkwater te maken dan denk je wel drie keer na over het besproeien van je tuin met schoon drinkwater! Eigenlijk moeten we niet alleen nadenken over het gebruik van water. Ook de behoefte om altijd maar ´nieuw´ te willen is verwerpelijk. In de huidige maatschappij kopen wij alles nieuw. Iets repareren of hergebruiken is niet de standaard gedachten. Zonde want juist daar ligt een enorme winst."

9 mei 2023
Bron: samenblauwgroen.nl

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer