Extreme neerslag op een waterbergende weg
Praktijktoets voor systeem Heemskerk

De waterbergende weg is in opkomst om de effecten van extreme neerslag en droogte te helpen beperken. Gemeente Heemskerk heeft een eigen variant ontwikkeld waarvoor de buien van 18 en 20 juni (respectievelijk 65 mm in 2 uur en 48 mm in 8 uur) dé lakmoesproef vormden. Hoe heeft het systeem die uitzonderlijke buien doorstaan?

Om die vraag maar meteen te beantwoorden: terwijl her en der in de gemeente straten blank stonden, deed de waterbergende weg zijn werk – zelfs beter dan verwacht. “We hebben ons systeem de afgelopen jaren in een aantal straten aangebracht”, vertelt Christiaan Leerlooijer, beleidsadviseur Water en Klimaatadaptatie bij de gemeente. “We monitoren met meetapparatuur op verschillende plekken permanent hoe snel het zich vult en weer leegloopt.” Jacco de Wit, medewerker realisatie en beheer en bedenker van het systeem: “Zo konden we nu de vergelijking maken tussen zand en klei als ondergrond én tussen opeenvolgende ontwikkelingsstadia. Sinds we het eerste stuk waterbergende weg aanlegden, hebben we verschillende verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn we gaan werken met compartimenten in plaats van één grote opvangbak waarin het water het laagste punt opzoekt. Daarmee raak je het regenwater sneller kwijt en het heeft als extra voordeel dat je er zo ook kabels en leidingen doorheen kunt trekken.”

De Velst (woonstraat, klei ondergrond)

Lijnbaan (bedrijventerrein, zand ondergrond)

Maerten van Heemskerckstraat (fietsstraat, zand ondergrond)

De belangrijkste conclusies 

  • Het systeem heeft zich bewezen: zware regen, geen probleem 
  • Ook op klei, waarin regenwater minder makkelijk infiltreert, was er nog capaciteit over
  • De doorontwikkeling heeft daadwerkelijk geleid tot beter functioneren 

Het Heemskerkse systeem - robuust, reinigbaar én vrij van verstoppingen
De Heemskerkse oplossing maakt gebruik van de Wavicor. Dat is een sterke gesleufde buis tussen de kolken. De buizen zijn eenvoudig van kolk tot kolk te reinigen. In de kolken is een extra groot filter aangebracht en een grotere zandopvang. Dat voorkomt verstoppingen bij de ingang, en zorgt voor minder vervuiling in het systeem. 

Klik hier voor het informatieblad De Waterbergende Weg

Meer informatie? Neem contact op met Jacco de Wit of Christiaan Leerlooijer.

 

12 oktober 2021

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer