Steenbreek in Alkmaar – wat zijn de succesfactoren?

Effecten van klimaatverandering vragen om ruimtelijke adaptatie. Bewoners kunnen hierin een belangrijke rol spelen; circa 50% van de ruimte is privé. Maar hoe krijg je ze mee? Hortus Alkmaar bereikt namens de gemeente met Steenbreek acties mooie resultaten via samenwerking, onder andere met wijkcentra, woningbouwverenigingen en organisaties in de tuin- en natuurbranche. Tips van Steenbreek-coördinator Mieke Klerk.

De nieuwste campagne onder de vlag van Steenbreek Alkmaar gaat in oktober van start. Met als insteek: het vergeten plantseizoen. “Een bloeiende lente plant je in het najaar”, legt Mieke Klerk uit. “Dan is de grond nog warm en kunnen planten goed wortelen.” Sinds 2019 coördineert zij vanuit de Hortus Alkmaar gemeentelijke activiteiten om samen met bewoners de tuinen te vergroenen. Van tuintegels inleveren op Burendag in ruil voor planten tot aardbeienplantjes opkweken met kinderen, tuinadvies en tuinenmiddagen en inspiratieroutes. Met succes: de afgelopen twee jaar namen ruim 700 Alkmaarders actief deel aan een workshop, tuinenmiddag of ander Steenbreek-evenement – ondanks de lange coronastop. De kracht zit in de herhaling én in de samenwerking. 

Tips om de inzet van bewoners te vergroten
1. Overweeg je aan te sluiten bij Stichting Steenbreek.
Zo kun je meeliften op landelijke campagnes en gebruikmaken van allerlei communicatiematerialen zoals flyers en posters. Ook worden tips en acties vanuit andere gemeenten actief gedeeld in dit netwerk.

2. Zoek de samenwerking op.
In Alkmaar werken we bijvoorbeeld nauw samen met wijkcentra. Zij hebben veel contacten in de buurten en kunnen meedenken over activiteiten die passen bij de bewoners. We trekken ook samen op met tuinadviseurs en kwekerijen en betrekken waar mogelijk ook woningbouwcorporaties bij onze campagnes: in de aanloop pleeg ik diverse telefoontjes om te bespreken hoe zij willen en kunnen aansluiten.

3. Zorg voor continuïteit.
Als wij de samenwerking aangaan met andere partijen, spreek ik altijd af dat het niet eenmalig is. Het is belangrijk de boodschap te blijven herhalen en daarvoor al op voorhand verschillende contactmomenten te bepalen.

4. Maak het leuk.
Vergroenen is goed voor de afwatering, voor biodiversiteit, voor de leefbaarheid. Die boodschap kun je op veel manieren verpakken. Doe dat ook. Zo bereiken wij veel mensen met workshops die voor verschillende groepen aantrekkelijk zijn. De ene keer over hoe je zorgt voor meer vogels en insecten in de tuin, de andere keer over een eetbare tuin of een pluktuin, of hoe je een groene tuin toch onderhoudsarm inricht.

Meer informatie en inspiratie?
Inspiratie voor leuke acties kun je bijvoorbeeld opdoen op Watzr.nl, steenbreek.nl en natuurlijk hortusalkmaar.nl/steenbreek. Ook Mieke Klerk denkt graag met je mee.

12 oktober 2021

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer