Kwetsbare mensen beschermen tegen hitte

In juli 2019 en augustus 2020 vonden er in Nederland extreme hittegolven plaats. In 2019 kwamen hier naar schatting 400 en in 2020 500 extra mensen door te overlijden. Hiermee is hitte een groot klimaatrisico voor de gezondheid. Samen Klimaatbestendig spreekt met Werner Hagens (coördinator Nationaal Hitteplan RIVM) en Moniek Zuurbier (voorzitter GGD werkgroep Klimaat en Gezondheid) over hitte-adaptatie in relatie tot gezondheid. Wat wordt er al gedaan om kwetsbare mensen te beschermen tegen hitte en welke stappen zijn er nog te maken?

We spreken over kwetsbare mensen. Wie zijn dat?
Werner: “We hebben het over ouderen vanaf grofweg 75 jaar. Zij hebben een kwetsbare gezondheid en zijn hierdoor gevoeliger voor hitte. Maar ook hele jonge kinderen zijn kwetsbaar, omdat ze nog niet goed kunnen aangeven dat ze dorst hebben. Daarnaast gaat het om mensen met een chronische ziekte en mensen met extreem overgewicht. En de dak- en thuislozen, omdat ze niet continu toegang hebben tot schoon drinkwater.” Moniek: “Daarnaast zijn mensen die actief zijn in de hitte kwetsbaar, denk aan mensen die buiten werken en sporters.”

Wat houdt het Nationaal Hitteplan inWerner: “Het Nationaal Hitteplan is eigenlijk één groot communicatieplan vanuit het RIVM. Op het moment dat het KNMI ziet aankomen dat het heel warm gaat worden, nemen ze contact met ons op. Wij geven dit vervolgens door aan onze hittepartners. Denk hierbij aan het Rode Kruis, de GGD en verschillende organisaties die zich bezighouden met de zorg in Nederland. We communiceren de verwachtingen en reiken maatregelen aan waarmee ze de gevolgen van de aanhoudende hitte kunnen beperken. Die partijen kunnen dan interne of lokale hittestrategieën uitzetten. Ook plaatsen we een nieuwsbericht op de site van het RIVM. Dit bericht wordt in de regel door de media overgenomen. Hiermee wordt ook de grote groep (informele) mantelzorgers bereikt. Wij hopen dat onze berichtgeving tot ver in Nederland doorkomt en dat alle zorginstellingen het te weten komen. Daarna geven we vooral updates over het verloop van het weerbeeld.”

 

Moniek: “Zodra GGD’en een seintje krijgen dat het heet wordt, sturen ze de hittewaarschuwing door naar contacten in de zorg.”

Wat gebeurt er verder als het Nationaal Hitteplan van kracht is?
Moniek: “Als één van de hittepartners, krijgt de GGD de waarschuwingen door van het RIVM. Zodra GGD’en een seintje krijgen dat het heet wordt, sturen ze de hittewaarschuwing door naar contacten in de zorg. Een aantal GGD’en werkt met een lokaal hitteplan. Met een lokaal hitteplan proberen we er nog meer voor te zorgen dat de boodschap ook echt in de praktijk landt. Zo maken we bijvoorbeeld afspraken met lokale zorgverleners, die bij kwetsbare mensen thuiskomen (zoals de thuiszorg). We vragen hen of ze een extra oogje in het zeil houden. Ook maken we extra communicatiematerialen, zodat de zorgverleners het top of mind hebben en weten wat ze moeten doen. Daarnaast kunnen instellingen of scholen de GGD benaderen voor specifieke vragen. Bijvoorbeeld over bijzondere situaties in een gebouw of een activiteit tijdens de hitte. In de meeste regio’s maakt de gemeente de lokale hitteplannen samen met de GGD. De gemeenten zijn hiervoor aan zet.”


Lees het hele artikel

 

Elkaar informeren en inspireren rondom klimaatadaptatie en de waterketen. Haak jij ook aan?

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer