Het regent tonnen in de gemeente Zaanstad

Regenton

Vanaf 1 april kun je van gemeente Zaanstad 80 euro terugkrijgen als je een regenton koopt. De gemeente verstrekt hier een subsidie voor. De regeling eindigt op 31 december 2022. Met de subsidieregeling 'Zaanstad Regentonnen voor bewoners' mag je zelf bepalen welke regenton je koopt en waar je deze koopt. En welke bijbehorende materialen je kiest. De aanschafwaarde van een regenton en de materialen voor het aansluiten van de regenton op een regenpijp worden na aanschaf en plaatsing vergoed. 

Regenwater opvangen en hergebruiken
Je kunt de regenton makkelijk aansluiten op een regenpijp. Lees en bekijk hier hoe je dat doet! Het regenwater kun je bijvoorbeeld hergebruiken om je ramen te lappen of je planten water te geven. Wist je dat regenwater beter is voor je planten dan kraanwater? Dat komt omdat regenwater om minder kalk bevat. Bovendien bespaar je ook nog op drinkwater! 

De subsidie aanvragen
Vanaf 1 april kun je via www.zaanstad.nl de subsidie aanvragen via een formulier. Hiervoor heb je dan een digitale versie van de bon of factuur van de regenton nodig. Daarnaast vragen we je een foto van je geplaatste regenton mee te sturen. Als je alles hebt ingevuld en aangeleverd dan krijg je 80 euro terug. Er is 80.000 euro beschikbaar. OP = OP. De subsidie is alléén via dit digitale formulier aan te vragen.

Tijdelijk regenwater opvangen zodat regen beter wegstroomt
Het mogelijk maken van een subsidieregeling voor de aanschaf van regentonnen om bewoners te ondersteunen past in de aanpak van Zaanstad om tuinen te vergroenen en water te bergen.  Wethouder Wessel Breunesse: ‘Door klimaatveranderingen krijgen we te maken met steeds extremere regenval. Dat regenwater moet goed kunnen wegstromen. Ik ben blij dat we met deze subsidie bewoners daarbij kunnen ondersteunen.’

Tips
Als het langdurig gaat vriezen kun je het beste je regenton laten leeglopen. Behalve de klassieke houten ton zijn er diverse kunststof modellen.  Die zijn minder gevoelig voor vorst. En wil je helemaal duurzaam bezig zijn? Kies dan voor een regenton van hergebruikt plastic! En als je veel ruimte hebt en extra regenwater wilt opvangen kun je ook overwegen om een IBC vat te kopen. Hiermee kun je maar liefst 1.000 liter regenwater mee opvangen en hergebruiken!

Al meer dan 500 aanvragen
Wat zijn we blij dat al meer dan 500 huishoudens een aanvraag indienden voor de subsidieregeling Zaanstad Regentonnen 2022. Vanwege de vele aanvragen neemt het wat tijd in behandeling. Het aangevraagde bedrag maken we maximaal binnen 9 weken over.

Subsidiecriteria van subsidieregeling Zaanstad Regentonnen 2022
De aanvraag wordt beoordeeld op grond van:

  1. Tijdstip waarop de aanvraag is gedaan. 
  2. Het aanschafbewijs of factuur bij de subsidieaanvraag: de aanvraag dient voorzien te zijn van het aanschafbewijs / factuur van de regenton en eventuele materialen.
  3. Meegeleverde foto van plaatsing van de regenton.
  4. Opgave van de inhoud van de regenton.
  5. Aanvrager is een particuliere eigenaar of huurder op een adres in Zaanstad.
  6. Een eerder gedane aanvraag in het kader van de subsidieregeling Zaanstad Regentonnen 2022, op het betreffende adres voor een regenton: er geldt een maximum van één subsidie per adres.

Kosten die voor subsidie in aanmerking komen

  1. De aanschafwaarde van een regenton en de materialen voor het aansluiten van de regenton op een regenpijp worden vergoed, met in achtneming van het maximale subsidiebedrag genoemd in deze regeling.
  2. Andere activiteiten die de aanvrager onderneemt voor installatie van de regenton, zoals onder meer transport en het aansluiten van de regenton, worden niet vergoed.

Hoogte van de subsidie
Het maximale subsidiebedrag is €80,- per aanvraag.

Subsidieregeling Zaanstad Regentonnen 2022 origineel

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer