Wat is een groen schoolplein?

Een groen schoolplein is een klimaatbestendige, gezonde en natuurrijke speel- en leeromgeving. Het plein maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur door buiten te spelen én te leren. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen.

Het groene schoolplein is een verlenging van het schoolgebouw en kan worden ingezet als buitenlokaal. Een reken-, taal- of natuurles op het schoolplein is afwisselend, leerzaam en uitdagend.

Het is het mooiste en beste plein dat een school zich kan wensen:

  • Het is gezond voor kinderen, dat blijkt ook uit onderzoek
  • Het heeft bomen, planten en bloemen. Bomen en planten halen viezigheid uit de lucht, geven ons zuurstof en bij hitte zorgen ze voor schaduw en een koelere lucht
  • Het trekt vogels en insecten aan (goed voor de biodiversiteit)
  • Het draagt bij aan de kennis over en band met de natuur
  • Het regenwater zakt beter weg 
  • Het is een mooi stukje natuur in de buurt

Lees hier onderzoeken naar groene schoolpleinen.

Stappenplan
Jullie schoolplein kan wel een make-over krijgen. Maar waar begin je? Hoelang duurt het? En welke stappen doorloop je? Lees hier hoe je van een betegeld schoolplein een groeiend en bloeiend plein maakt.

Ondersteuning
Gemeente Zaanstad ondersteunt scholen die binnenkort aan de slag gaan of al aan de slag zijn. Lees hier wat je kunt verwachten en neem contact op via: groeneschoolpleinen@zaanstad.nl

Educatie
Wil je jullie schoolplein gebruiken voor een taal-, reken- of natuurles? Dan kun je online allerlei lesmateriaal vinden. Klik hier voor een overzicht en andere educatieve mogelijkheden. Hier vind je een kleurplaat.

Mogelijkheden
Meer bomen, struiken- en bloemen, natuurlijke speelaanleidingen, een moestuin of een waterpomp. Je kunt een schoolplein op verschillende manieren vergroenen. Hier staan alle opties en voordelen op een rij.

Financiering
Wat kost een groen schoolplein? En wie betaalt deze kosten?  Voor het ontwerp en de aanleg moet je denken aan een bedrag tussen de €30.000 en €50.000. Lees hier meer over kosten en mogelijkheden om dit te financieren.

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer