Zware regenval zorgt voor wateroverlast

Vrijdagavond 18 juni trokken er hevige buien met een grote hoeveelheid neerslag over ons beheergebied. In het kustgebied viel een hoeveelheid regen die gelijk staat aan wat er normaal gesproken in de hele maand juni valt. In de nacht van 19 op 20 juni trokken er opnieuw zware regenbuien over het Noordekwartier. De meeste neerslag viel in de kuststrook bij de plaatsen Castricum, Egmond, Alkmaar, Warmehuizen en in de polder de Zijpe met wateroverlast tot gevolg.

Sein 'water meester' - Situatie onder controle
De wateroverlastsituatie is nu onder controle. Het sein 'water meester' is gegeven. We zijn afgeschaald vanuit de 'alarmfase' naar de 'beheerfase'. Dat wil zeggen dat we de werkzaamheden om het water weg te krijgen op het reguliere organisatieniiveau uitvoeren. We blijven met een hoge waterstand in het Maalwater bij Heiloo de dijk inspecteren. Daarnaast zetten we op de plekken waar nodig extra pompen in. Alleen als het kan en de situatie verder verbetert, zullen deze opgeruimd worden.

Unieke situatie
Statisch gezien komen de buien die vrijdagavond 18 juni vielen eens in de 1.000 jaar voor volgens de gevens van het KNMI. Ons watersysteen is ingericht voor buien die eens in de 10 tot 100 jaar voorkomen. Binnen vier dagen hebben we, samen met de omgeving, de situatie weer onder controle gekregen.

Hulp agrariërs en molenaars
We zijn blij met de hulp van de ongeveer 40 agragiërs en molenaars die bijdragen om de situatie weer onder controle te krijgen. We ervaren een goede samenwerking om deze zeer uitzonderlijke sitautie samen op te lossen. Ons gebied is ingericht op 100 mm per week weg te pompen. Nu viel dat op één avond en werd de dagen erna weer aangevuld met nieuwe regen.

Neerslag Noord-Holland
vrijdag 18 juni

Neerslag Noord-Holland
zaterdag 19 juni

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer