Liander probeert explosieve groei zonnestroom op te vangen

SCHAGEN - Een dak vol zonnepanelen, maar geen stroom kunnen leveren: het komt steeds vaker voor in de Kop van Noord-Holland. Vooral de explosieve groei van zonnepanelen en zonneweides in de regio zorgen voor verstopping van het elektriciteitsnetwerk, waardoor er eigenlijk geen nieuwe zonnedaken meer bij kunnen. Netbeheerder Liander houdt deze week een webinar voor afnemers en leveranciers om uit leggen hoe ze het probleem van transportschaarste oplost. "De netten zitten vol."

Volgens Liander is het elektriciteitsnet zo vol, dat nu zo'n zestig projecten voor zonnepanelen in de regio Schagen sowieso even pas op de plaats moeten maken. Regiomanager Ruben van Loon: "Het komt voor: zonnedak ligt vol, maar de eigenaar kan geen stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Of bedrijven kunnen niet genoeg geleverd krijgen. Dat is heel vervelend."

De groei van zonne-energie is explosief. Het aantal zonnedaken van kleinverbruikers in Noord-Holland is in ruim tien jaar tijd gestegen van zo'n 250 aansluitingen naar bijna 144.000. 

Sinds de verruiming van de subsidieregeling in 2018 is het razendsnel gegaan. Ruben van Loon: "We houden daar natuurlijk rekening mee, maar je hebt soms jaren nodig om een netwerk uit te kunnen breiden. Denk maar aan wat je allemaal al tegenkomt aan grondwerk en wegen."

Tijdens het digitale spreekuur wil Liander uitleg geven over de stand van zaken rond de uitbreiding van het elektriciteitsnet.

Meer informatie? Klik hier.

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer