Nieuwe podcast: Waar zijn de 1000 eilanden van Noord-Holland?

Noord-Holland had ooit een ‘Rijk der 1000 eilanden’. Wat was dat en waar is het gebleven? Aflevering 9 van Jouw Noord-Holland vertelt het je.

Texel, Pampus en de voormalige eilanden Marken en Wieringen kent iedereen wel. Maar dat er een heus eilandenrijk om de hoek lag in Noord-Holland is niet algemeen bekend. Een inwoner wilde weleens het fijne weten van dit bijzondere stukje Noord-Holland en stuurde de vraag in over de 1000 eilanden. Hoe zijn ze ontstaan, waarvoor werden ze gebruikt en waarvoor dienen ze nu? Rolien ging naar Broek op Langedijk voor de antwoorden.

Glazen bol
Tijdens een wandeling met archeoloog Frans Diederik en zijn labrador Raffles hoorde ze alles over het lot van de eilandjes. Ook ontdekte ze wat er op werd geteeld. En verder keek Frans nog even in een glazen bol. “Over 50 jaar ziet het er in dit gebied een stuk natter uit dan nu”, aldus de archeoloog.

Om te horen hoe Noord-Holland het water op afstand probeert te houden, ging Rolien ook langs bij Annebet van Duinen van de provincie. Zij legt uit waarom het Rijk der 1000 eilanden een icoon is van “hoe we al eeuwen omgaan met water”. Ook geeft ze praktische tips hoe iedereen zelf slimmer kan omgaan met water. Van teveel water opvangen tot iets korter douchen. 

Jouw vraag in de podcast
In de podcast Jouw Noord-Holland zoekt host Rolien Magendans het antwoord op de leukste vragen over Noord-Holland. Dus, wat wil jij weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens of geschiedenis? Over werk of klimaat? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken! Nieuwsgierig? Kijk en luister op www.noord-holland.nl/podcast.

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer