bestrijding coronacrisis drukt aanpak klimaatadaptatie naar achtergrond

De aanpak van de coronapandemie en de economische crisis vergt zoveel geld dat het ten koste gaat van de investeringen in klimaatadaptatie. Dat geldt met name voor ontwikkelingslanden. Om ‘klimaatbestendig herstel’ van beide crises binnen bereik te houden moet ontwikkelingshulp op niveau blijven (beter nog: verhoogd), schuldenlast verlicht worden, steun worden gekoppeld aan klimaatrisico en ook moet er vergaande verbetering komen van data en de beschikbaarheid daarvan over klimaatrisico’s. 

Dat staat in het rapport State and Trends in Adaptation dat The Global Commission on Adaptation heeft opgesteld als bijdrage aan de online top over klimaatadaptatie, die maandag en dinsdag wordt gehouden met Nederland als gastheer. De trend die met name wordt gesignaleerd in het rapport: bestrijding van de Covid-19 crisis gaat ten koste van de investeringen in klimaatadaptatie. 

Dit terwijl er vóór de huidige coronacrisis al bescheiden werd geïnvesteerd in het vergroten van klimaatbestendigheid; in 2017 en 2018 werd jaarlijks wereldwijd gemiddeld 30 miljard dollar gestopt in klimaatadaptatie en dat is veel minder dan de 300 miljard dollar die naar verwachting in 2030 jaarlijks moet worden geïnvesteerd.

Ontwikkelingslanden
Vooral ontwikkelingslanden staan voor een steeds grotere uitdaging om de aanpassing te financieren tegen de achtergrond van de Covid-19 crisis, schrijft het instituut. Veel ontwikkelingslanden worden geconfronteerd met twee risico's voor hun kredietwaardigheid: groeiende schuldpositie en toenemend klimaatrisico. Beide tasten hun capaciteit aan om geld te lenen.
Een verkeerde trend, want, schrijft het instituut, ‘de begrotingscapaciteit, de houdbaarheid van de schuldpositie en het vermogen om toegang te krijgen tot internationale financieringsmarkten zullen bepalende factoren zijn voor het vermogen van landen om het hoofd te bieden aan dreigende klimaatrisico’s en zich tegelijkertijd te herstellen van de pandemie’.

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer