Mondiale wetenschappers: radicale versnelling klimaatadaptatie noodzaak

Ruim 3.000 mondiale wetenschappers, waaronder 5 Nobelprijswinnaars en tientallen Nederlandse onderzoekers, roepen op om met ingrijpende maatregelen de aanpassing aan de klimaatverandering serieus te versnellen. “De pandemie in combinatie met de intensivering van extreme weersomstandigheden heeft laten zien hoe onvoorbereid we zijn en dat we de natuur moeten genezen om onszelf te genezen”, stellen ze in een verklaring die is opgesteld in het kader van de topconferentie over klimaatadaptatie die maandag en dinsdag plaatsheeft.

De online klimaattop met Nederland als organisator, richt zich op het vinden van oplossingen om de wereld weerbaar te maken tegen de effecten van klimaatverandering, zoals extreme buien, droogte, hitte en een stijgende zeespiegel. De wetenschappers vinden dat de huidige inspanningen ontoereikend zijn, versnelling is noodzakelijk. De Nobelprijswinnaars geven vandaag vanuit Groningen online hun visie (‘Groningen Scientific Declaration’) op de noodzaak van aanpassing aan de klimaatverandering.

Coronacrisis
De verklaring is een oproep aan beleidsmakers, financiers, investeerders en de wereldleiders om de natuur te herstellen en de aanpassing aan de klimaatverandering te versnellen. In hun betoog leggen de wetenschappers een relatie tussen de huidige Covid-19 pandemie en de klimaatverandering. Zo stellen ze vast dat onze ontoereikende reactie op de coronacrisis aantoont dat we niet klaar zijn om de onvermijdelijke gevolgen van de klimaatverandering onder ogen te zien. “Als we doorgaan met de ongehinderde vernietiging van onze natuurlijke omgeving, zal Covid-19 niet de laatste pandemie zijn die onze levens ontwricht.” 

We moeten alles in het werk stellen, aldus de wetenschappers, om de natuur te beschermen met behulp van ‘praktische en positieve oplossingen’ om een duurzaam milieu, maatschappij en economie te waarborgen en in stand te houden. “Als we nu handelen, hebben we de kans om vooruit te plannen en te floreren. Als we wachten, zullen we betalen.”

Hoge prijs
En de prijs is hoog, aldus de wetenschappers. Zonder aanpassing kan een veranderend klimaat de groei van de wereldwijde voedselproductie tegen 2050 tot 30 procent drukken. Wereldwijd zullen 500 miljoen kleine boerenbedrijven het zwaarst worden getroffen. “Het aantal mensen dat misschien niet genoeg water heeft, minstens een maand per jaar, zal naar verwachting stijgen van 3,6 miljard nu tot meer dan 5 miljard in 2050.”

Stijgende zeeën en grotere stormvloeden kunnen stedelijke economieën vernietigen en honderden miljoenen mensen in kuststeden van huis en haard verdrijven, met een totale kostprijs van meer dan 1 biljoen dollar per jaar tegen 2050. Tegen 2030 zullen meer dan 100 miljoen mensen niet meer in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien.

Radicale veranderingen
Om het tij te keren moeten er radicale veranderingen komen in het begrijpen van de risico’s van de klimaatverandering en in de maatregelen om te komen tot aanpassing. Zo stellen de wetenschappers dat we het beheer en beschermen van natuurlijke systemen moeten aanpassen. “We kunnen niet langer doorgaan met het kappen en afbreken van onze bossen. Kust- en zoetwatermoerassen, mangroven, graslanden en koraalriffen moeten worden beschermd en we moeten meer koolstof uit de atmosfeer halen.”

haak jij ook aan?
Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer