Start zoetwateropslag op Texel

De boeren op Texel hebben 6 juli groen licht gekregen van het Waddenfonds voor het project Zoete Toekomst Texel. Daarmee zetten de agrariërs van het Waddeneiland een belangrijke stap op weg naar zelfvoorziening van zoetwater.

Dit is hard nodig, want voor het derde jaar op rij hebben de boeren te maken met een lange periode van droogte en een verbod op beregening. Opslag van water in de winter moet uitkomst bieden. Met Zoete Toekomst Texel wordt dit nu op twee locaties in de praktijk getest.

Zelf voorzien in irrigatiewater
Het eiland heeft geen externe wateraanvoer en er geldt permanent een totaal beregeningsverbod. Om de akkers nu maar ook tijdens de toekomstige droge zomers te irrigeren, leefde onder de boeren op Texel al een aantal jaren de wens om in eigen irrigatiewater te voorzien. LTO Noord en Acacia Institute hebben samen met de boeren het initiatief genomen om het eiland op het gebied van zoetwater zelfvoorzienend te maken met het ambitieuze project Zoete Toekomst Texel.

Regenwater uit de winter vasthouden
Om de landbouw op Texel te voorzien van water valt er in een heel jaar voldoende neerslag. 

Alleen het meeste water valt in de winter. Dan is het water niet nodig en wordt het te veel aan water de Waddenzee ingepompt. Jaarlijks gaat er zo 44 miljoen m3 aan zoetwater verloren. Voor alle landbouw op Texel is jaarlijks 6 tot 7 miljoen m3nodig.

In het kader van Zoete Toekomst Texel wordt komende drie jaar op twee locaties getest of regenwater tijdens de winter in de grond kan worden opgeslagen. In de zomer wordt het water op een zuinige en slimme manier gebruikt om 50 tot 100 hectare aan akkers te irrigeren.

Officieel startschot
Met de goedkeuring van het Waddenfonds is het officiële startschot gegeven voor Zoete Toekomst Texel. Aan het project dragen de agrariërs van Texel, Provincie Noord-Holland, LTO Noord Fondsen, Gemeente Texel, TESO, Texelfonds, de Krim Texel en HHNK financieel bij aan het project.

Zoete Toekomst Texel

Zoete Toekomst Texel (foto Evalien Weterings)

07 juli 2020
bron: hhnk.nl

haak jij ook aan?
Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer