De Europese Kaderrichtlijn Water bepaalt dat het waterbeheer gericht is op het bereiken van een goed ecologisch en chemische toestand. Deze toestand kan worden vastgesteld door het meten van chemische parameters in water en door het bepalen van de voorkomende planten (waterplanten en algen) en dieren (macrofauna en vissen).
Deze cursus behandelt de basiskennis van het aquatische ecosysteem. De fysische, chemische en ecologische aspecten komen aan bod en ook de onderlinge relatie tussen deze factoren. Je kent de verschillende watersystemen en weet welke plant- en diergroepen voorkomen. Je krijgt inzicht in de relatie tussen het voorkomen van deze groepen en de waterkwaliteit. En je bepaalt de waterkwaliteit aan de hand van de chemische en biologische gegevens.
In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
Tijdens de startbijeenkomst behandelt de docent de theorie. Daarna ga je in de praktijk aan de slag tijdens veld- en practicumdagen (in het laboratorium van Hogeschool Utrecht). Je krijgt een bepaald watersysteem toegewezen waar je een indicatie van de chemische en ecologische toestand geeft. Je verricht eenvoudige fysische- en chemische metingen. Je bepaalt groeivormen van waterplanten, analyseert macrofauna en fytoplankton monsters.
Veldkennis Watersystemen lesrooster 25-5-2024 (pdf, 260 kB)
Je kunt deze cursus binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een cursus. Wil je deze cursus incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.
Bron: Water Opleidingen