blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom klimaatadaptatie en de waterketen in regio Noorderkwartier en omstreken.

Laptop

Terugblik: Hitte in de zomer is warmte voor de winter, hoe dan?

16 juni 2021

De zomers worden warmer en daar hebben we soms best last van. Hittestress, een fenomeen dat steeds meer aandacht vraagt. Maar waar zijn de koele plekken te vinden in de zomer? Of hoe kunnen we koele plekken creëren? De hitteknelpuntenkaart geeft hier inzicht in en helpt bij het inrichten van een aangename openbare ruimte. Simon Bos van Syntraal liet ons zien hoe een hitteknelpuntenkaart je daarbij kan helpen.

Lucht

GroenSafari door Heemskerk levert concrete plannen op

11 juni 2021

Op 2 juni 2021 gingen wethouder Gaatze de Vries en de kersverse wethouder Frits Brouwer op GroenSafari. In het kader van het project Groenspoor fietsten rond de 25 belangstellenden door Heemskerk. Tijdens de fietstocht waren er bij elke stop 2 tot 3 sprekers die vertelden over hun voorstel om Heemkerk groener en leefbaarder te maken. 

WatZr-campagne

Hollands Noorderkwartier lanceert publiekscampagne

08 juni 2021

Met de publiekscampagne WatZr willen de 28 gemeenten boven het Noordzeekanaal, waterbedrijf PWN en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de inwoners van het beheersgebied betrekken bij de strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering. De 30 partners werken samen onder noemer 'Samen blauwgroen'.

WatZr-campagne

WatZr-campagne van start met verspreiding van duizenden bloemzaadjes in regio Noord-Holland

04 juni 2021

Met het verspreiden van duizenden bloemzaadbommetjes in 28 gemeenten in Noord-Holland is vandaag de WatZr-campagne gelanceerd, een initiatief van Samen blauwgroen. Het doel is inwoners aan te zetten tot watZrs: kleine, simpele acties in en om het huis die opgeteld het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress verminderen en bijdragen aan een duurzame waterketen. Met deze campagne hoopt Samen blauwgroen dat inwoners zich bewuster worden van de noodzaak én daadwerkelijk maatregelen gaan nemen. 

Landschap

Purmerenders meer bereid tot actie tegen klimaatverandering dan 4 jaar geleden

04 juni 2021

In 2020 heeft de gemeente een enquête over klimaatbestendigheid afgenomen onder deelnemers aan het internetpanel. In 2016 is een vergelijkbare vragenlijst voorgelegd aan het panel. Uit de recente enquête blijkt dat thema’s als klimaatverandering en klimaatadaptatie (de mate waarin we de omgeving kunnen aanpassen aan klimaatverandering) meer zijn gaan leven onder inwoners in de afgelopen 4 jaar.

Boom

Tiny Forest voor Kreekrijk

27 mei 2021

Leerlingen van basisschool Het Koraal en De Delta in Assendelft hebben in maart 2021 een Tiny Forest naast hun school geplant. Een mooi initiatief om kinderen dichter bij de natuur te brengen. De scholen gaan het bosje gebruiken bij hun lessen. Het Tiny Forest is te bewonderen aan de Beemdgras in de wijk Kreekrijk naast basisschool De Delta.

Ipad

Handreiking om bodemgegevens te gebruiken bij klimaatadaptatie

20 mei 2021

De rol van de bodem is heel belangrijk bij klimaatadaptatie, maar wordt nog niet vanzelfsprekend meegenomen in beleid en stresstesten. Bovendien is het niet altijd makkelijk om bodemgegevens te vinden en ze op de juiste manier te gebruiken. Een handige bron voor bodemgegevens is de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Maar hoe gebruik je de BRO?

Brief

Brief van minister aan Tweede Kamer over voortgang klimaatadaptatie

20 mei 2021

Wat hebben we tot nu toe bereikt met de Nationale Adaptatiestrategie (NAS) en het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie? Afgelopen woensdag 12 mei heeft minister Van Nieuwenhuizen de Tweede Kamer hierover een brief gestuurd. Zij zegt daarin dat het bewustzijn over de urgentie van klimaatadaptatie de afgelopen jaren sterk is toegenomen en geeft in de brief voorbeelden van geboekte resultaten. 

Plant

Mooie kans voor eigenaren om huis te verduurzamen

20 mei 2021

Zaanstad organiseert weer een inkoopactie samen met ‘Winst Uit Je Woning’. Als woningeigenaar kunt u door mee te doen voordelig zonnepanelen aanschaffen en laten plaatsen. Ook kunt u uw huis isoleren met vloer- en spouwmuurisolatie en isolatieglas en een hybride waterpompen aanschaffen. Het bouwjaar van de woning is bepalend voor het type maatregelen dat u per brief krijgt aangeboden. 

Online bijeenkomst

Terugblik 'Regenwater op je parketvloer of op je land: Liever niet!'

12 mei 2021

Op dinsdag 19 mei was de online bijeenkomst van het watersysteemanalyse. Door de klimaatverandering worden we steeds vaker geconfronteerd met situaties van wateroverlast door extreme regen. In korte tijd valt er heel veel neerslag in een gebied, waardoor tunnels vollopen met water, wegen tijdelijk niet begaanbaar zijn, regenwater woningen of bedrijven instroomt en landbouwpercelen onder water kunnen lopen. Uiteraard willen we zorgen dat dit zo min mogelijk gebeurd, maar kunnen we dat altijd voorkomen?

Elkaar informeren en inspireren rondom klimaatadaptatie en de waterketen. Haak jij ook aan?

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer