blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom klimaatadaptatie en de waterketen in regio Noorderkwartier en omstreken.

Klimaatvideo's: hoe maak je echt werk van klimaatadaptatie?

20 september 2022

De toenemende gevolgen van klimaatverandering vragen om ingrijpende maatregelen. We moeten ons voorbereiden op extreme weersomstandigheden, zoals droogte of extreme neerslag. In vier video's leggen deskundigen uit wat er wat hen betreft nodig is om ons land klimaatadaptief in te richten. Zij doen een beroep op professionals in de ruimtelijke ordening om groot te denken, met een visie voor de verre toekomst.

zonnepanelen windmolens

Financiƫle sector verenigt zich voor klimaatadaptatie kopie

19 september 2022

De financiële sector is een belangrijke partij bij klimaatadaptatie. Het Platform voor Duurzame Financiering brengt enkele grote financiële spelers bijeen. Samen werken ze aan nieuwe financieringsvormen en maatregelen gericht op klimaatadaptatie.

Regen

Stakeholder workshop Op weg naar KNMI’23-scenario’s

15 september 2022

Tijdens de workshop 'Op weg naar KNMI’23-klimaatscenario’s' geeft het KNMI gebruikers van klimaatscenario’s een kijkje in de keuken van klimaatmodellen, laten we zien hoe scenario’s worden gemaakt en wat de laatste inzichten zijn.

Vork afwassen

Vewin publiceert onderzoek Watergebruik Thuis

13 september 2022

Het CBS heeft in opdracht van Vewin op basis van een enquête berekend hoeveel drinkwater per persoon in 2021 in huis is gebruikt. Het totale drinkwatergebruik komt uit op 128,1 liter per persoon per dag. Het onderzoek geeft ook informatie over hoe vaak verschillende drinkwatertoepassingen in huis worden gebruikt en het gebruik per keer. 

Geld plant

Klimaatbestendige financiele sector

5 september 2022

De gevolgen van klimaatverandering hebben impact op de financiële sector. Het aantal schadeclaims bij verzekeraars neemt toe, banken beginnen bij enkele van hun klanten te vragen naar klimaatrisico’s en klimaatadaptatie is onderdeel van het Sustainable Finance Action Plan van de Europese Commissie.

Goed groen verschilt per gebiedsontwikkeling

26 augustus 2022

Groen kan een positieve bijdrage leveren aan waterberging, hittestress, gezondheid, biodiversiteit en ruimtelijke kwaliteit. Maar welk groen is goed, wanneer is het goed genoeg en hoe hou je ook na oplevering de ambities overeind? Daarover ging het webinar ‘Groen bij binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen’ van het programma Stedelijke Transformatie op 23 mei 2022.

Water moet worden verdeeld door aanhoudende droogte

23 augustus 2022

De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat er landelijk een grotere vraag is naar water dan wat er ons land binnenkomt via regen en rivieren. De voorspelling is dat dit nog een tijd aanhoudt, waardoor komende weken mogelijk nieuwe maatregelen volgen om het water te verdelen. 

Provincie helpt gemeenten bij voorbereiding op hevige buien en droogte

18 augustus 2022

Gemeenten kunnen in 2022 en 2023 subsidie aanvragen bij de provincie voor projecten die helpen om hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen te voorkomen.

Subsidie Stichting Duurzaam Waterland voor groene schoolpleinen

16 augustus 2022

Stichting Duurzaam Waterland stelt subsidie beschikbaar voor schoolpleinen, met als doel een groene speelomgeving voor kinderen. Per school in de gemeente Waterland en Edam-Volendam is er een maximum beschikbaar van €1500,-.

Zomeractie vanuit de regio: win een gouden gieter

10 augustus 2022

Inwoners worden opgeroepen om een foto te maken van hun watZr, zoals een coolspot, groen perkje, moestuin of regenton. Een watZr is een kleine simpele actie rondom je huis die het risico op wateroverlast en hittestress verminderd of bijdraagt aan een schoon riool. 

Aanmelden voor e-magazine

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor de waterketen en ruimtelijke adaptatie. 

Vragen? Neem gerust contact op info@samenblauwgroen.nl

Disclaimer