Bloemen worden geplant
Een groener Nederland begint in je eigen tuin

Het is tijd om samen de tuin in te gaan, want in de tuin begint het! Met de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ helpen we bewoners en gemeenten om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Denk hierbij aan het vervangen van tegels voor groen en het opvangen van regenwater. Op steeds meer plekken in het land duiken initiatieven op om samen met tuineigenaren de handen uit de mouwen te steken. Veel van deze maatregelen zijn eenvoudig toe te passen én hebben direct resultaat, dus laten we met z’n allen aan de slag gaan!

Er zijn per jaar drie grote landelijke campagnes onder de noemer van 'Een groener Nederland begint in je eigen tuin'. Eind maand tot en met eind oktober kun je met jouw gemeente meedoen aan het NK Tegelwippen. In april begint de campagne 'de Week van de Groene Tuin'. Tijdens deze week delen de partners van deze campagne elke dag groene én duurzame tuintips. In het najaar is er de hele maand oktober aandacht voor het Vergeten Plantseizoen. Tijdens deze campagne leer je waarom je het best in het najaar kunt planten en zijn er verschillende video's, tips en activiteiten te ontdekken die je op weg helpen om je tuin groener in te richten. 

Groene campagnes:
Week van de Groene tuin
Samen met een groot aantal partners organiseert Milieu Centraal de Week van de Groene Tuin. Tijdens deze actieweek gaan we samen zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) vergroenen en verduurzamen. Doe jij ook mee?

NK Tegelwippen
Van maart t/m oktober spelen we het NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

Het Vergeten Plantseizoen
De hele maand oktober staat in het teken van het Vergeten Plantseizoen. In de afgelopen 30 jaar is de focus voor het planten geheel in het voorjaar komen te liggen en is het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond verschoven. Dat is een gemiste kans, want het najaar is de ideale periode voor de aanplant en andere werkzaamheden in de tuin. 

17-01-2023