Groene planten
Groene voornemens voor het nieuwe jaar

“Want door op het juiste moment je planten te zaaien of uit te planten, zullen ze sterk en gezond groeien. Dat is heel belangrijk, want gezonde planten zijn minder aantrekkelijk voor slakken, luizen en ander ongedierte of ziekten. En daardoor kom je ook niet in de verleiding om tóch te grijpen naar mogelijk schadelijke middeltjes om je plantjes te redden.”

Water
Een punt dat niet vergeten mag worden is besparen op water. De neiging is groot om lekker veel te sproeien bij nieuwe aanplant en tijdens droge periodes, die steeds vaker voorkomen. Je staat er niet altijd bij stil wanneer je de kraan opendraait, maar schoon drinkwater is een schaars goed dat bovendien steeds schaarser wordt, zegt Wieggers. Er zijn een paar manieren waarop je water kunt besparen in de tuin. “Kies om te beginnen voor planten die zich thuis voelen in de omstandigheden in jouw tuin. Grote kans dat die genoeg hebben aan het hemelwater. Geef daarnaast pas eventueel water wanneer je planten het écht nodig hebben. Ze wortelen dieper als je ze niet te veel verwent. Een mulchlaag helpt bovendien om vocht in de grond vast te houden.”

Met de teruglopende biodiversiteit (simpeler gezegd soortenrijkdom) is een goed voornemen om daar op kleine schaal, in je eigen tuin, een bijdrage te leveren om er iets aan te doen. “Bij een ecosysteem met een grote soortenrijkdom houden alle soorten elkaar in evenwicht, zodat ziekten en plagen niet snel de overhand zullen krijgen. Probeer dus ook in je tuin een rijk mini-ecosysteem te creëren, waarin ruimte is voor vogels, insecten, zoogdieren zoals egels en amfibieën. Bijvoorbeeld met biologische, inheemse, planten en zaden, nestkasten, bijen- en insectenhotels, schuilplaatsen en een vijver.”

Geveltuintje
Maar er zijn meer goede voornemens te maken, bijvoorbeeld een geveltuintje aanleggen. Wie geen ruimte heeft voor een voortuin en toch het straatbeeld wil vergroenen, kan wel vaak een geveltuin aanleggen: een strook groen van ongeveer anderhalve stoeptegel, direct tegen de gevel van een gebouw, zoals een huis. Er is meestal geen vergunning nodig voor een geveltuin op gemeentegrond, maar check dit toch even bij je gemeente als je twijfelt aan jouw locatie. Bekijk hier enkele plantentipsdie het goed doen voor de gevel.

Balkonplanten
Wie in een flat of appartement woont kan denken aan planten op het balkon. Kies voor vaste planten (die langer dan 2 jaar leven) zodat je niet steeds opnieuw hoeft te kopen of te zaaien. In het najaar verliest de plant zijn groen, maar blijven de wortels overwinteren, om in de lente opnieuw op te komen. Zo kun je er steeds opnieuw van genieten. Met hangende planten bespaar je bovendien een hoop ruimte, maar creëer je toch een stukje natuur dicht bij huis. Daar worden ook de bijen, vlinders en vogels blij van.

Boomspiegel vergroenen
De boomspiegel, die lege en zanderige grond rondom een boom in de stoep, is een perfecte plek om de buurt te vergroenen. Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit en is een fijne plek voor wilde bijen, vlinders en andere insecten. Dat is toch beter dan een plek voor straatafval of hondendrollen? Bekijk het boomspiegelbeleid per gemeente.

Straatactie
Wie enthousiast raakt van deze voornemens kan het nog groter aanpakken. Kijk eens goed rond naar de tuinen in de straat. Zijn al die stenen, tegels en kiezels wel echt nodig? Kan jouw straat wel een beetje meer groen gebruiken? Organiseer dan samen met buurgenoten een straatactie. Samen tuinieren is ook nog eens gezellig! Kijk voor meer informatie op de inwonerspagina op de website van Stichting Steenbreek.

Genoeg plannen om de komende maanden mee aan de slag te gaan. In ieder geval voor iedereen: een groen en kleurrijk nieuwjaar gewenst!

06-02-2023