Duinen met lage beplanting
Jaargids Natuurbeheer 2022: Schone bronnen, schone natuur, schoon drinkwater

We leggen ook uit voor welke uitdagingen we staan, zoals de groeiende vraag naar zoetwater en de steeds vaker voorkomende lange periodes van droogte. Om ervoor te zorgen dat de duingebieden gezond blijven, is samenwerking essentieel. In de Jaargids Natuurbeheer 2022 leest u hoe PWN zich inzet om de duinen gezond en sterk houden én hoe we dat graag samen met onze omgeving doen.

Voorwoord door algemeen directeur Paulien Pistor en directeur natuur en beleving Sjakel van Wesemael

“Altijd schoon drinkwater uit de kraan is niet vanzelfsprekend. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Het drinkwater voor de meeste inwoners van Noord-Holland wordt voor zeventig procent gemaakt uit het grootste zoetwatermeer van West-Europa: het IJsselmeer. Een prachtig en belangrijk natuurgebied.

Aan de andere kant van de provincie ligt nog zo’n belangrijk en prachtig natuurgebied: de Noord-Hollandse duinen. We transporteren een deel van het IJsselmeerwater naar deze duinen en gebruiken de natuurlijke kracht van het zand om IJsselmeerwater te zuiveren en op te slaan. Een robuuste drinkwatervoorziening in Noord-Holland is dus afhankelijk van twee belangrijke natuurgebieden met een Natura-2000 status: het IJsselmeer én de duinen.

Bij PWN doen we er alles aan om beide gebieden sterk en gezond te houden. Want hoe gezonder de natuur, hoe duurzamer en betrouwbaarder de drinkwatervoorziening. Dat is in het belang van alle inwoners van Noord-Holland. Niet alleen nu, maar zeker ook met het oog op de toekomst. Want de vraag naar zoetwater groeit. Het is steeds meer nodig voor de landbouw, de industrie, de natuur en drinkwater, terwijl lange perioden van droogte ook steeds vaker voorkomen. Logisch dus dat we ons bij PWN sterk maken voor veerkrachtige duinen en een natuurlijk IJsselmeer: voor water en natuur.

Over dit alles én meer rapporteren we in deze jaargids. We wensen u veel leesplezier en inspiratie!”

11-08-2023