Nacho a qOEbHkeIxBE unsplash
Klimaatadaptatie gebouwde omgeving: aanpassing landelijke maatlat

Aanpassing landelijke maatlat voor klimaatadaptieve nieuwbouw

In maart 2023 stelde het kabinet een landelijke maatlat op voor een klimaatadaptieve groene gebouwde omgeving. Deze maatlat is een praktische handreiking voor partijen die betrokken zijn bij nieuwbouw. Er staan doelen, normen en richtlijnen in voor thema’s zoals wateroverlast, droogte, hitte, biodiversiteit en bodemdaling. Op basis van praktijkervaringen en onderzoek naar onder meer de kosten en baten van de maatlat, heeft het kabinet besloten de maatlat aan te passen. Voortaan geldt de maatlat alleen voor de inrichting van een gebied en niet meer voor de gebouwen zelf. Ook wordt de maatlat concreter gemaakt, zodat het makkelijker wordt om te toetsen of een gebiedsontwikkeling aan de normen voldoet.

Juridische borging

Nadat de maatlat is aangepast, bekijken de bewindspersonen hoe ze verder gaan met juridische borging ervan. Hierbij nemen ze dan ook de adviezen mee uit het programma STOER(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website). Verder voert het kabinet extra onderzoek uit om beter inzicht te krijgen in de kosten en baten van klimaatadaptieve nieuwbouw en financieringsmogelijkheden.

Samen verantwoordelijk

Voor het klimaatadaptief inrichten van de gebouwde omgeving zijn het kabinet, medeoverheden, gebouweigenaren, woningcorporaties, kennisinstellingen, de bouwsector en de financiële sector samen verantwoordelijk. Al deze partijen nemen maatregelen die binnen hun mogelijkheden vallen. Hiermee zorgen we voor een veilige, prettige en gezonde leefomgeving om in te wonen, te werken en elkaar te ontmoeten – nu én in de toekomst.