2003 NK Tegelwippen
Naast NK Tegelwippen dit jaar voor het eerst ook een Derby der Lage Landen

Het doel is om tot 31 oktober van dit jaar zoveel mogelijk tegels te vervangen door gras, bloemen, struiken en bomen. "Meer groen zorgt voor minder wateroverlast bij stortbuien, koelere steden in hete zomers én een gezondere leefomgeving", aldus de organisatie. 

Toch blijkt uit onderzoek van Natuur en Milieu dat in de 32 grootste gemeenten van Nederland de helft van de buurten te versteend is, dat wil zeggen dat er minder dan 75 vierkante meter openbaar groen per woonadres is. "Dat is ook funest voor vogels, bijen en vlinders."

Met het NK Tegelwippen hoopt de organisatie daarom dit jaar weer records te breken. De derby tegen Vlaanderen moet voor een extra impuls zorgen. In de afgelopen vijf jaar zijn in Nederland en Vlaanderen samen al ruim 20 miljoen tegels vervangen door groen, dat zijn zo’n 360 voetbalvelden. 

Geveltuin
Het officiële startschot klinkt vanmiddag om 13.00 uur. Scholieren in zowel Amsterdam als Mechelen zullen dan de eerste tegels verwijderen in wat naar verwachting "een bloedfanatiek potje tegelwippen" wordt. De kinderen van de Amsterdamse basisschool de Pinksterbloem leggen een geveltuin aan, hun Mechelse leeftijdgenoten maken van een grauw buurtplein een groene oase.

Boegbeelden van de derby zijn de Nederlandse tuinvrouw Anne Wieggers en de Vlaamse tuinarchitect en comedian Bartel van Riet. Zij zullen als aanvoerders hun landgenoten aanmoedigen om zoveel mogelijk tegels te wippen. 

De organisatie verwacht ook de nodige lokale duels. In Amsterdam wordt vandaag de langste geveltuin van de stad geopend, in Rotterdam gaat de expositie ‘Tuinen van de toekomst’ van start. In veel gemeenten zijn er schoolplein- en buurtacties, rijden er tegeltaxi’s rond en zijn subsidies mogelijk voor verduurzaming. 

Gouden Gieter
Iedereen kan tot eind oktober zijn gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Die worden opgeteld bij de gemeente (als die meedoet) en bij de Nationale Tegelteller. 

Het NK Tegelwippen is een initiatief van creatief bureau Frank Lee en wordt gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De wedstrijd maakt deel uit van de campagne ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’, een samenwerking van overheden, brancheorganisaties, natuurclubs, waterbeheerders en tuinorganisaties. 

De derbywinnaar gaat straks met de ‘Gouden Gieter’ naar huis, de gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wordt beloond met de ‘Gouden Schep’ en de gemeente met de meeste gewipte tegels krijgt de ‘Gouden Tegel’. 

Die laatste prijs ging vorig jaar naar Venlo, waar 414.395 tegels plaatsmaakten voor groen. In heel Nederland werden toen ruim 5,5 miljoen gewipte tegels geteld, in Vlaanderen 2,3 miljoen.