Jongetje met flesje water in handen
Onderzoek Kraanwaterdag: 93% kinderen vindt besparen van kraanwater belangrijk

Uit een poll onder kinderen blijkt dat 74% procent denkt dat ze dagelijks niet meer dan 75 liter water gebruiken, terwijl het gemiddeld drinkwatergebruik in Nederland op dit moment 128 liter per persoon per dag is. 93% van de kinderen vindt besparen van kraanwater belangrijk.

Doordat het voor drinkwaterbedrijven steeds uitdagender wordt om te voldoen aan de vraag naar drinkwater in de toekomst, heeft het demissionair kabinet de ambitie uitgesproken om het drinkwatergebruik onder bedrijven en inwoners in 2035 met 20% te verlagen.

Feestelijke opening in Amsterdam met prijsuitreiking Water Race
Nationale Kraanwaterdag is op 27 september feestelijk geopend bij basisschool IKC NoordRijk in Amsterdam. Leerlingen uit vijf groepen 7 en 8 streden in de weken voorafgaand aan Nationale Kraanwaterdag tegen elkaar in een Water Race. Zij voerden allerlei waterbesparende acties uit. Minister Harbers reikte de prijs uit de winnende klas. Waternet organiseerde de Water Race in samenwerking met Fawaka Ondernemersschool en Race Against Waste.

Minister Harbers: ,,Kraanwater is iets heel bijzonders. Dagelijks zijn er allerlei mensen aan het werk om te zorgen dat wij wanneer we maar willen een glas kraakhelder drinkwater uit de kraan kunnen halen. In de droge zomers die nu en in de toekomst vaker voorkomen, zit er minder water in de rivieren en in de grond. Dat maakt het steeds lastiger om genoeg schoon drinkwater te maken. Ik vind het daarom heel belangrijk om zuinig met ons drinkwater om te gaan, en om ons te realiseren dat kraanwater helemaal niet zo vanzelfsprekend is. De leerlingen van vandaag zijn in 2035 volwassen, en in 2035 is het doel dat elke Nederlander 20% minder drinkwater gebruikt. Daarom goed dat dit soort bewustwordingsmomenten worden georganiseerd.”

Koen de Snoo, directeur bij Amsterdams drinkwaterbedrijf Waternet: ,,Wat is er nou lekkerder dan een glas kraanwater als je flink hebt gespeeld of gesport. Water uit de kraan is een kostbaar bezit. Als leerlingen straks volwassen zijn, willen we ook nog voldoende water leveren. Daarom stimuleren we hen vandaag om op creatieve en slimme manieren met water om te gaan, zodat we nu en in de toekomst voldoende kraanwater hebben.”

Over Nationale Kraanwaterdag
Kraanwater drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl. Om kinderen te vertellen waarom kraanwater gezond is en hoe zij bewust met water kunnen omgaan, organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Deze dag wordt ondersteund door veel organisaties waaronder Gezonde School, JOGG, Voedingscentrum, Jong Leren Eten, Voedseleducatieplatform, Eco-Schools, Ons Water, Watereducatie.nl en GDO.

02-11-2023