Bovenaanzicht van tonnen
Open dag rwzi Beemster op zaterdag 24 juni

Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven tijdens de open dag. Benieuwd waar het werkverkeer van en naar de rioolwaterzuivering voor diende de afgelopen jaren? En, wat mag er nou echt niet in het riool? Ontdek hoe we bacteriën voor ons laten werken om vies water schoon te maken en bekijk ze onder een microscoop. Vraag onze medewerkers het hemd van hun lijf. Waarom werken zij eigenlijk op een rioolwaterzuivering? Hoe haal je energie en grondstoffen uit poep en plas en kan je met gezuiverd rioolwater een Eau de Toilet maken? Hoe kunnen we medicijnresten uit afvalwater halen?

Klimaatneutraal en circulair
In 2025 wil HHNK klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat HHNK groene energie volledig zelf opwekt en geen CO2-uitstoot heeft. Om dit te bereiken hebben we bij veel van onze rioolwaterzuiveringen zonneweides aangelegd. Het afvalwater zien we tegenwoordig als een bron van nuttige grondstoffen, duurzame energie en schoon water. We winnen fosfaat en cellulose terug en ook energie in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas. Zo halen wij wat van waarde is terug uit jouw afvalwater!

Kom naar de open dag op zaterdag 24 juni (10:00 - 16:00 uur) en zie, ontdek en ruik het allemaal. De rioolwaterzuivering vind je aan de Zuiderweg 44 in Zuidoostbeemster. Kom als het kan op de fiets, er is beperkt parkeergelegenheid.

Water. Geniet ervan
Deze open dag is onderdeel van de publiekscampagne 'Water. Geniet ervan'. Zomers genieten veel mensen van water zoals tijdens het zwemmen, kanoën en varen. Dankzij de aanleg van rioleringen en onze 15 rioolwaterzuiveringsinstallaties is dit water zo schoon. Dat was vroeger wel anders! We laten zien wat HHNK doet en wat inwoners zelf kunnen doen voor schoon water. Iedereen kan namelijk meehelpen het water schoon te houden: ruim zwerfvuil op en spoel geen rommel door het afvoerputje en het toilet. Kijk voor meer informatie en tips op hhnk.nl/watergenietervan.

22-06-2023