Het Eiland Wieringen kaart 768x420
Podcast over de geschiedenis van de ZuiderZeeWerken: nu te beluisteren!

De rampen die Nederland veranderden 
De watersnoodrampen van 1825 en 1916 eisten veel slachtoffers. Mensen en dieren kwamen om en grote delen van Nederland stonden onder water. Dit maakte duidelijk dat er iets moest gebeuren om ons land beter te beschermen. 

In 1924 begon de aanleg van de Amsteldiepdijk, ook wel de ‘korte Afsluitdijk’ genoemd. Deze dijk verbond het eiland Wieringen met Noord-Holland. Dit was het eerste grote project van de Zuiderzeewerken en maakte de weg vrij voor nog grotere veranderingen. 

Van gevaarlijke zee naar vruchtbare grond 
Na de Amsteldiepdijk volgden meer projecten. In 1930 werd de Wieringermeerpolder drooggelegd, wat 20.000 hectare nieuwe landbouwgrond opleverde. Daarna volgden de Afsluitdijk (1932), de Noordoostpolder (1942), Oostelijk Flevoland (1957), Zuidelijk Flevoland (1968) en de Houtribdijk (1975). In totaal groeide Nederland met 165.000 hectare. 

Dit alles begon met een plan van Cornelis Lely in 1891. Dankzij zijn ideeën werd de Zuiderzee een veilig en vruchtbaar gebied. 

Luister naar de podcast 
Benieuwd naar het hele verhaal? Luister hier naar The Dutch Historian Geschiedenis Podcast en ontdek hoe de Zuiderzeewerken Nederland voorgoed veranderden.

Wil je meer weten over de Zuiderzeewerken in ons gebied?  
Lees de ZuiderZeeCourant, verkrijgbaar bij o.a. cultuurschuur, de boekhandel te Hippolytushoef, Turfschuur Kolhorn of mail naar: zuiderzeewerken@hollandskroon.nl.