Twee personen staan langs het water met twee groene zakken
Provincie Noord-Holland steunt schoonmaakactie Noordhollandsch Kanaal

Belang goede waterkwaliteit
Noord-Holland is een zeer waterrijke provincie met vele meren, plassen, vaarten en sloten. Goede waterkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid, natuur, drinkwaterproductie, (levensmiddelen)industrie en de landbouw. De provincie zet zich in voor de verbetering van de waterkwaliteit in Noord-Holland. Dit gebeurt onder meer door projecten te ondersteunen die gericht zijn op het inzamelen van zwerfafval op, in of rond recreatief (vaar)water. Want, wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.

Samenwerking en doel van de Clean up
Op de eerste dag van de zomer, 22 juni om 11.00 uur, organiseert Stichting Duurzame Innovatie een opruimactie langs het Noordhollandsch Kanaal in samenwerking met de provincie Noord-Holland, Recycle Valley, Hollands Kroonse Uitdaging, gemeenten Dijk en Waard, Alkmaar, Bergen en Waterland. Dit is onderdeel van het project: ‘Schone waterwegen tussen Den Helder en Maastricht’! Het doel van dit project is om samen met buurtbewoners en andere betrokkenen de waterweg van Den Helder naar Maastricht te ontdoen van zwerfafval en hiermee aandacht te vragen voor zwerfafval. Voor de Noordollandsch Kanaal Cleanup heeft de provincie 2 keer een bijdrage geleverd van € 9.000,-.

Zwerfafval is een groot probleem in Nederland. Jaarlijks belandt er meer dan 50 miljoen kilo aan zwerfafval in de natuur. Dit is niet alleen een onaangenaam gezicht, maar het is ook nog eens schadelijk voor de natuur. Dieren kunnen het opeten of erin verstrikt raken. Bovendien keert plastic via het zeeleven weer terug naar ons, in bijvoorbeeld ons eigen eten.

Help mee opruimen
Het Noordhollandsch Kanaal, tussen Den Helder en Amsterdam, is ongeveer 80 kilometer lang. De gehele route wordt tijdens deze dag opgesplitst in kleinere trajecten van ongeveer 3 tot 4 kilometer lang. Dit staat gelijk aan ongeveer 1,5 tot 2 uur lopen. De trajecten hebben allemaal een duidelijk start- en eindpunt waar de materialen opgehaald en verzameld worden. Help jij ook om de buurt schoon te maken?

Aanmelden en meer informatie is te vinden op www.duurzameinnovatie.eu.