Duinen
PWN onthult voorbeeld-Duintuin in Overveen

Het gaat niet goed met de natuur in Nederland. Ook in Nationaal Park Zuid-Kennemerland worden de gevolgen van klimaatverandering steeds meer zichtbaar. Het extreme weer van de laatste jaren met droge, warme zomers en een heel nat voorjaar, zien we dit jaar terug in een achteruitgang van vlinders en wilde bijen aan het begin van de zomer. Met het Duintuinen-project, een initiatief van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, nodigen we mensen uit om met hun eigen tuin de natuur een handje te helpen.

Help de natuur met een Duintuin
Rob Meijers, projectleider van het Duintuinen-project namens IVN Natuureducatie, legt uit: "Het oppervlak aan tuinen in Nederland is groter dan alle natuurgebieden bij elkaar. Als we die een beetje natuurlijker inrichten, dan helpen we de natuur echt.” Voorzitter van Nationaal Park Zuid-Kennemerland Annette Baerveldt vult aan: “De meeste bezoekers van het Nationaal Park, wonen in de directe omgeving. Ik hoor van hen dat ze van de mooie natuur genieten, maar zich ook zorgen maken. Met een Duintuin kunnen ze zelf bijdragen aan het herstel en behoud van de natuur.”

Een eigen stukje Nationaal Park
“In de voorbeeld-Duintuin van PWN staan planten die van nature voorkomen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, zoals eenstijlige meidoorn, zwarte toorts en wilde kamperfoelie”, legt PWN-boswachter Joeri uit. “Ook hebben we zo min mogelijk stenen en tegels gebruikt, zodat regenwater goed de grond in kan zakken.” Hij vervolgt: “De tuin is net aangelegd en nog erg kwetsbaar, daarom is hij nu nog niet openbaar toegankelijk. Maar zodra het kan, is iedereen van harte welkom om hier te komen kijken en inspiratie op te doen.”

Wie zelf direct aan de slag wil in de tuin, kan op www.jouwduintuin.nl een plantenlijst en een stappenplan vinden en zo het Nationaal Park laten groeien.

27-06-2023