Karsten wurth 0goJ1fF7y7s unsplash
Reddingsplan verzopen Egmondse duinlandjes en recreatiehuisjes begonnen

Al maanden kampen de Derpers, inwoners van Egmond aan Zee, met onder gelopen lankies. Er valt geen groenten te verbouwen, en de tuinhuisjes en andere spullen zijn door het hoge water vernield of aangetast. "Er zijn hier 340 duinlandjes en dus ook zo'n duizend mensen betrokken", vertelt Peter Stam van Duinlandjesvereniging De Noord. 

Het is voor vele Egmonders een ontmoetingsplek. In februari was NH al bij de vereniging op bezoek. "Het is cultureel erfgoed en de sfeer is hier uniek. We doen er alles aan om dat te behouden", zegt Stam.

Dweilen met de kraan open
Duinbeheerder PWN besloot deze zomer om toch te gaan pompen bij de lankies en bij de recreatiewoningen in de Nollenvallei in Egmond aan de Hoef. Het doel is om de duintuinen en de locaties van de huisjes die onder water staan droog te krijgen. PWN start volgende week ook met pompen bij de recreatiewoningen.

Maar of dit gaat lukken is de vraag. "Bij extreme regenval is het vergelijkbaar met het zuigen aan een rietje uit een zwembad", zegt Koen Mathot van PWN.

Ook bij de 120 recreatiewoningen in Egmond aan de Hoef was het flink schrikken deze winter. Het grondwaterpeil liep maar op. "Vijftien huisjes hebben echt wateroverlast en schade gehad. Bij heel veel huisjes liep het nét goed af", zegt Harry Schrijer van Vereniging Recreatiebelangen Wimmenum.

Het grondwaterpeil is nog ontzettend hoog en met de herfst voor de deur moest er ingegrepen worden. Harry Schrijer is opgelucht dat er nu wel gepompt gaat worden. "Beter laat dan nooit, maar wat voor effect het gaat hebben moet nog blijken."

533536.38b1f37

Oplossing voor de lange termijn
Voor de langere termijn is er nog geen oplossing gevonden. Gevreesd wordt dat door de klimaatverandering en het steeds extremere weer de duingebieden wel vaker onder gaan lopen. "En wij hebben de wens dat hier nog zeker door een volgende generatie getuinierd kan worden, dus moet er een structurele oplossing komen", zegt Stam van de lankies.

"We zijn daarover in gesprek met PWN, de gemeente, het waterschap en hebben ook ingesproken bij een vergadering van de provincie. Daarnaast hebben we nog altijd contact met de Wageningen Universiteit. Dus we hebben niet stilgezeten, en blijven met al deze partijen zoeken naar een langetermijnoplossing."

Bekijk hier de video

Bron: NH Nieuws