Verstopte pomp breed
Schoon riool? Daarin speel jij een rol!

Miguel Tutuarima, rioolbeheerder van de gemeente Medemblik, legt uit hoe ons dagelijkse gedrag impact heeft op de werking van het riool. Hij deelt zijn inzichten en geeft handige tips om het riool schoon te houden.

Waarom raakt het riool verstopt?
Veel verstoppingen ontstaan doordat mensen niet goed weten wat er wel en niet in het riool mag, vertelt Miguel. “Het lijkt misschien onschuldig om een vochtig doekje door te spoelen of vet door de gootsteen te gieten maar dit kan het rioolsysteem flink verstoren. Ik hoor vaak mensen zeggen: ‘Waar staat dat het niet mag?’” legt hij uit. “De grootste boosdoeners zijn vochtige doekjes, zelfs als ze biologisch afbreekbaar zijn. Het afbreken van zo’n doekje kan weken tot jaren duren. Spoel je het door, dan is het binnen 15 minuten al bij de rioolpomp – veel te snel om af te breken!”

Ook bakvet is een groot probleem. “Gesmolten boter of jus stolt zodra het afkoelt en dat gebeurt vrij snel in de afvoer,” zegt Miguel. “Het vet plakt aan de binnenkant van de buizen, vormt dikke proppen en veroorzaakt zo verstoppingen."

Miguel merkt dat dit gedrag vaak voortkomt uit onwetendheid, omdat het systeem achter de gootsteen en het toilet onzichtbaar is. “Wat je niet ziet, is dat alles wat we doorspoelen, terechtkomt in een netwerk van leidingen, pompen en zuiveringsinstallaties die ons afvalwater verwerken. Materialen die niet thuishoren in het riool verstoren dit proces steeds vaker.” Dit leidt tot een vicieuze cirkel van verstoppingen en kostbare reparaties. “Om een verstopping op te lossen, is een team van twee monteurs al snel drie kwartier bezig. Soms moeten we een pomp, die normaal zeven jaar meegaat, al na twee jaar vervangen omdat de verstoppingen te veel schade hebben veroorzaakt,” vertelt Miguel.

Volg de 3 P's
Miguel heeft een eenvoudige tip: “Volg de drie P’s: spoel alleen poep, plas en (wc-)papier door. Gooi verder niets in het toilet of de afvoer. Dus ook geen vet- en etensresten in de gootsteen. Gebruik keukenpapier om vet uit je pan te vegen. Heb je veel vet, jus of olie over? Giet het in een potje en gooi het daarna weg via de juiste afvalroute. Laat een restje soep eerst afkoelen, gebruik een zeef, en gooi de vaste resten weg voordat je de soep door de gootsteen giet. En vochtige doekjes? Die horen in de prullenbak, niet in het toilet.” Zo houden we samen het riool schoon.

Pak die rol
Om inwoners bewust te maken van wat er wel en niet in het riool mag, heeft Samen Blauwgroen een nieuwe winactie ontwikkeld: ‘Pak die rol en win een jaar lang GRATIS ecologisch wc-papier!’ Inwoners van de zesentwintig deelnemende gemeenten maken kans op een jaar lang duurzaam wc-papier, thuisbezorgd.

Klik hier om mee te doen. Beantwoord een paar korte vragen in onze quiz en vul je naam en contactgegevens in. Zo kunnen we je bereiken als je een van de gelukkige winnaars bent!

Miguel Tutuarima
Miguel Tutuarima, rioolbeheerder van de gemeente Medemblik: "De grootste boosdoeners zijn vochtige doekjes"