Vewin ziet niets in een prijsverhoging om consumenten en bedrijven minder drinkwater te laten gebruiken. Dat stelt voorzitter Pieter Litjens in een interview in Trouw. “Ik denk niet dat dat helpt. Kijk naar roken, dat is inmiddels peperduur maar de prijs stimuleert niet om te stoppen.”
De vergelijking met sigaretten was inderdaad niet de beste om te maken, laat de woordvoerder van Vewin in een reactie weten. Drinkwater staat als eerste levensbehoefte centraal voor gezondheid en welzijn, sigaretten zijn een luxeproduct van een heel ander kaliber.
Een vergelijking tussen die twee producten is dus sowieso niet te maken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat rokers wel degelijk stoppen als de prijzen omhoog gaan.
Eerste levensbehoefte
Drinkwater moet als eerste levensbehoefte voor iedereen betaalbaar zijn, stelt de woordvoerder. De vereniging van waterbedrijven ziet nu al geen verschil in gebruik tussen waterbedrijven die verschillende tarieven hanteren omdat het ene meer moet zuiveren dan het andere.
Campagne
De drinkwatersector voert wel campagne om bewuster om te gaan met water. “We willen het watergebruik met 20 procent verminderen, maar daarmee lossen we het probleem met de beschikbaarheid niet op”, aldus Litjens in een interview in Trouw.
Dubbeltarief
Vewin ziet niets in de invoering van een dubbeltarief, zoals in België. MVO Nederland vindt het juist een lichtend voorbeeld om drinkwater te besparen. De Vlaamse drinkwaterbedrijven hanteren twee tarieven: een basistarief voor een eerste schijf aan drinkwater voor de noodzakelijke behoeften en een tweede schijf tegen een ‘comforttarief’.
Werkt wel
De grens ligt op 30 kuub drinkwater per jaar. Elk huishouden heeft recht op zo’n volume leidingwater tegen het basistarief. Per gezinslid komt daar 30 kubieke meter water tegen basistarief bovenop.
En het werkt goed, stelt MVO Nederland. De Vlamingen hebben het in ons land vastgestelde doel (voor 2035) van 100 liter per persoon per dag al bereikt.
Unie van Waterschappen
Herman Havekes, strategisch adviseur bestuur en directie van de Unie van Waterschappen en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, pleit er in het STOWA-ezine ook voor om de drinkwaterprijs voor huishoudens te verhogen. De grens ligt in zijn voorstel hoger dan in België: 60 kubieke meter drinkwater per persoon voor de noodzakelijke behoefte aan drinkwater.
Aanzienlijke drinkwaterbesparing
Wie daar boven komt, betaalt twee keer zoveel. Havekes stelt net als MVO-Nederland dat het goed werkt. Het levert jaarlijks een aanzienlijke drinkwaterbesparing van 160 miljoen m³ op, waarvan een deel grondwater.
Werkelijke kosten
Drinkwaterbedrijven brengen volgens Vewin de werkelijke kosten in rekening. De overheden leggen daar nog eens bijna 30 procent bovenop met belastingen/heffingen. Het ministerie van IenW onderzoekt momenteel met de watersector of een prijsverhoging zou kunnen helpen om minder drinkwater te gebruiken.
Geen tariefsverhoging
Tijdens het commissiedebat Water op 24 september liet Barry Madlener, minister van IenW weten dat prijsverhogingen in zijn ogen niet werken. Hij is dan ook niet van plan het tarief te verhogen.
Geen onderscheid
Drinkwaterbedrijven mogen geen onderscheid maken tussen tussen grote waterverbuikers en consumenten, laat de woordvoerder weten. De grote verbruikers betalen dezelfde prijs voor drinkwater als consumenten.
Deze bepalingen zijn in de Drinkwaterwet opgenomen om de (gebonden) klant te beschermen. De ACM en de ILT zien toe op de naleving van deze wettelijke voorschriften.
Bron: Waterforum