Ezra PKy4uXhq 24 unsplash
Wie krijgt dit jaar het Zonnetje?

De genomineerden:
Klimaatboeren
Binnen het project Klimaatboeren doen Groningse agrariërs kennis op en wisselen ze informatie uit over wat klimaatverandering betekent voor hun bedrijf. Samen willen ze verkennen hoe ze kunnen omgaan met veranderingen in weersomstandigheden, bodem en water. Het project loopt in het beheergebied van waterschap Noorderzijlvest, een van de samenwerkingspartners. De klimaatboeren zoeken naar effectieve maatregelen die bijdragen aan het voorkomen of beperken van watertekorten, wateroverlast, verzilting of bodemdaling. In 2023 is verkend welke acties lokaal mogelijk zijn om het watersysteem, de waterkwaliteit en het perceelniveau te verbeteren. Dit is onder meer gebeurd door water en bodem in kaart te brengen. De ‘klimaatmaatregelen’ worden in 2024 uitgevoerd. Het project maakt deel uit van BoerenNatuur Groningen West, een initiatief waarin boeren en burgers samenwerken aan agrarisch natuurbeheer en natuurinclusieve landbouw.

Lees hier meer over het initiatief

VPDelta+
VPdelta is het innovatieprogramma voor een klimaatbestendige omgeving van het Innovation & Impact Centre van de TU Delft. Samen met andere kennisinstellingen en publieke partners versnelt het programmateam de kennisontwikkeling over klimaatadaptie in de gebouwde omgeving en werkt het aan opschaling van innovaties. Dit gebeurt door ondernemers te ondersteunen bij het testen en verbeteren van producten, met name via proeftuinen en proefprojecten. Zo vindt in de proeftuin Flood proof Holland onderzoek plaats in openluchtbassins om hoogwater en overstromingen te simuleren. Dit maakt het mogelijk oorzaken en gevolgen van schade aan waterkeringen te monitoren. Ook de gevolgen van waterdruk op huizen (muren, gevel, ramen) worden in kaart gebracht.

Lees hier meer over het initiatief

Elke druppel de grond in
In het programma ‘Elke druppel de grond in’ onderzoekt Waterschap Rijn en IJssel samen met 570 grondeigenaren hoe zij in natte periodes overtollig water zo goed mogelijk kunnen bufferen. Dit vergroot de weerbaarheid van het gebied tegen droogte. Sinds 2018 houden de grondeigenaren water zo veel mogelijk vast in de bodem. Dat doen ze heel lokaal en op verschillende manieren, afhankelijk van de bodemstructuur. Zo zijn onder meer duikafsluiters uitgedeeld – een soort ballonnen die je in een duiker in de sloot kunt plaatsen om te voorkomen dat water wegstroomt. Andere maatregelen zijn het ondieper maken of dempen van sloten en de aanleg van droogtestuwen.

Lees hier meer over het initiatief

Stemmen?
Anders dan in voorgaande jaren gebeurt het stemmen dit keer tijdens het Deltacongres op 14 november. Bent u niet fysiek aanwezig bij het congres? Dan kunt u tijdens het plenaire programma via een livestream meekijken én stemmen.