Dee BMeTnRU28G8 unsplash
WOW-prijs 2025: nominaties

Prijs voor beste samenwerking
Als beheerders van de wegen, vaarwegen en het water zouden we zonder samenwerking niet ver komen. Daarom reiken we elke twee jaar de WOW-samenwerkingsprijs uit. De prijs dient als een eervol podium voor de mooiste projecten en levert de winnaars een mooi geldbedrag op om de samenwerking nóg een stap verder te brengen.

Ruimte voor zeespiegelstijging: de Consortiumaanpak
Zeespiegelstijging vormt een bedreiging voor de leefbaarheid van Nederland, met effecten zoals verzilting en stijgende waterpeilen. Om hierop in te spelen, is het noodzakelijk om toekomstige maatregelen al in ruimtelijke ontwikkelingen, zoals woningbouw en energietransitie, in acht te nemen. Het Kennisprogramma Zeespiegelstijging heeft drie conceptuele richtingen uitgewerkt: Beschermen, Zeewaarts en Meebewegen. Deze zijn ontwikkeld door drie consortia van experts, die samenwerkten via hackatons. Dit proces leidde tot een community van deskundigen, inclusief jongeren, die gezamenlijk aan duurzame oplossingen werken. De aanpak heeft bewezen dat een integrale samenwerking effectief is voor complexe maatschappelijke vraagstukken.

CO2 Monitor Nederland
Hoe kan je als overheid doelgericht verduurzamen als je niet weet waar je staat? En hoe je je doelen kan bereiken? De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Drenthe ontwikkelden daarom een handige tool die precies hierin inzicht geeft: de CO2-monitor. Met het dashboard kan elke overheid (gratis!) haar huidige CO2-footprint zien van het beheer van haar wegen. Zonder dat ze daar zelf gegevens moeten invullen. Ook geeft de monitor inzicht in de knoppen waaraan je kan draaien om echt stappen te zetten op gebied van verduurzaming en maakt de tool het effect van je maatregelen zichtbaar. Zo werken we doelgericht aan een duurzame toekomst. 

Climatescan: 's werelds grootste database van innovatieve en duurzame waterbeheer projecten
ClimateScan is een interactieve webtool voor internationale kennisuitwisseling over 'blauw-groene' klimaatadaptatieprojecten, met focus op stedelijke veerkracht en klimaatbestendigheid. Het biedt een platform voor de uitwisseling van informatie over maatregelen tegen klimaatverandering in stedelijke gebieden. Het project wordt gecoördineerd door de Hanzehogeschool en heeft wereldwijd meer dan 2000 actieve deelnemers, zowel uit de publieke als private sector. ClimateScan.nl bevat meer dan 14.000 projecten en wordt gebruikt in diverse internationale workshops en projecten, waarbij het voldoet aan de uiteenlopende behoeften van belanghebbenden op het gebied van klimaatadaptatie.

GWW-programma van Building Balance
Building Balance (BB) is de uitvoeringsorganisatie van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB), die de opschaling van biogrondstoffen ondersteunt. Vier ministeries (LNV, BZK, I&W, EZ) werken hierin samen. BB stimuleert en ondersteunt de opzet van landelijke en regionale ketens in de burgerlijke- en utiliteitsbouw (B&U) en de GWW-sector. Dit gebeurt via stimuleringsregelingen en een ondersteunend regelgevend kader. BB werkt samen met telers, de verwerkende industrie en opdrachtgevers om biogrondstoffen economisch haalbaar toe te passen. Ook ontwikkelt BB kennis, helpt bij marktomstandigheden en versnelt certificering voor biobased producten in de bouw en infra.

Nereda Verdygo Package Plant
De Nereda Verdygo Package Plant (NVPP) op RWZI Weert (Waterschap Limburg) is een nieuwe kleinschalige gebouwde afvalwaterzuiveringsinstallatie. Een wereldprimeur die tot is stand gekomen in samenwerking met Royal Haskoning DHV, SBE Piping Machine- en Apparatenbouw, Waterschap Limburg en Provincie Limburg. Door lokaal zoetwater, ‘water op maat’ te produceren, kan de NVPP-pilot bijdragen aan het oplossen van het droogteprobleem. De NVPP is modulair, transportabel en relatief snel en makkelijk op te bouwen op plekken waar behoefte is aan zoetwater. Dit maakt de NVPP circulair en geschikt voor onder meer irrigatiewater in de landbouw, glastuinbouw, industriële toepassingen, droogtebestrijding bij beken en nieuwe woonwijken.