Kind maakt foto van bloemen
Zaanstad doet mee aan het NK Tegelwippen

Heb jij tegels gewipt en vervangen door groen? Maak er dan een foto van en geef ze op via nk-tegelwippen.nl. Dan worden ze bij de Tegelteller van gemeente Zaanstad opgeteld!

Tegelophaalservice
De gemeente Zaanstad wil graag inwoners helpen met tegels wippen. Daarom organiseren we dit jaar weer een Tegelophaalservice. Op vrijdag 7 april, vrijdag 12 mei, vrijdag 7 juli en vrijdag 8 september halen we weer gratis jouw tegels op. Je kunt je hiervoor uiterlijk twee dagen voor de ophaaldag voor aanmelden via tegelsophalen@zaanstad.nl. Vermeld in de mail je naam, adres en zo precies mogelijk waar je de tegels neerlegt. Stuur daarnaast een foto mee van de tegels en noem het aantal. Dan voeren wij deze in in de tegelteller van het NK Tegelwippen.

Zo bied je je tegels aan
Het is belangrijk dat je de op te halen tegels niet in je tuin neerlegt. We vragen je om de tegels op een beschikbare plek aan de openbare weg te leggen, maar niet achter of direct naast een auto, container, paal of boom. Zo kan de vrachtauto er met de grijper goed bij. Woon je in een krappe straat? Dan kan de vrachtwagen misschien niet bij je voordeur komen. Leg de tegels dan aan de weg in een bredere straat. De gemeente neemt alléén tegels mee. Dus geen planten, aarde, bakstenen of stukken hout. Grindtegels en andere puintegels mogen wel. Van de opgehaalde betontegels wordt weer nieuw beton gemaakt.

Gratis geveltuintjes
Wist je dat gemeente Zaanstad geveltuintjes bij bewoners gratis aanlegt?  Voorwaarde is dat je woning direct aan de stoep die overblijft grenst en dat de stoep minimaal 1,20 meter breed is. Interesse? Stuur dan een mail met je adres en telefoonnummer naar geveltuinen@zaanstad.nl. Dan komen we langs om het tuintje in te meten. Bij de tweede afspraak halen we de tegels en het zand weg en storten we aarde in de geveltuin. Aan jou om mooie plantjes in de tuin te zetten en ze te verzorgen.

Meer over geveltuintjes

Meer groen in Zaanstad
Meer groen in de stad is hard nodig. Ook in Zaanstad is het steeds warmer en komen langere droogteperiodes vaker voor. Tegelijk zijn er ook steeds vaker hevige hoosbuien. Daarom is het nodig om ons voor te bereiden en aan te passen op het veranderende klimaat. Door de stad te vergroenen, zorgen we voor verkoeling. Daarnaast kan door meer groen het water beter wegstromen. Zo versterken we natuur en biodiversiteit, verbeteren we de gezondheid van Zaankanters én wordt onze stad een leefbaardere stad.
Heb jij tegels gewipt en wil je verder met het groenen van je tuin?

Bekijk hier tien tips om te vergroenen

In de filmpjes hieronder zie je meer over hoe het Zaanstad twee jaargeleden verging tijdens het NK Tegelwippen!
NK Tegelwippen: Zaanstad en Diemen gaan bij elkaar op bezoek
Doe mee en help Zaanstad naar de eerste plek in het NK Tegelwippen!

25-04-2023