Juan roldan ekbteNFafy4 unsplash
Zwemlocaties in Noord-Holland dit seizoen ook op PFAS gecontroleerd

Micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS kunnen zich namelijk ophopen in zeeschuim, aldus de provincie. "Het is daarom verstandig zoveel mogelijk te voorkomen dat ze het zeeschuim inslikken."

Gisteren, op 1 mei, is het zwemseizoen voor open water overal in Nederland weer van start gegaan. Tot 1 oktober controleren de waterschappen in opdracht van de provincies de waterkwaliteit op de aangewezen zwemlocaties. Op een informatiebord bij de locatie of op de website zwemwater.nl is te zien of er een waarschuwing of een negatief zwemadvies geldt. 

De waterschappen onderzoeken maandelijks of vaker of het water bijvoorbeeld geen (poep)bacteriën of blauwalg bevat. De provincie Noord-Holland laat dit jaar voor het eerst ook controleren op de aanwezigheid van PFAS. Dat gebeurt bij 46 van de 151 aangewezen zwemlocaties, op twee verschillende momenten.

Landelijke oproep
Aanleiding zijn de zorgen die in het hele land bestaan over mogelijk te hoge PFAS-concentraties en de gezondheidsrisico's voor zwemmers en watersporters, aldus de provincie. "Landelijk is ook opgeroepen om PFAS te meten in zwemwateren", zegt een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Dat voert de metingen uit samen met de twee andere waterschappen in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap van Rijnland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. "Iedere provincie bepaalt in overleg met de waterschappen hoe aan het landelijk onderzoek invulling gegeven wordt."

Verder gaat de provincie in gesprek met onder meer de drie waterschappen, Rijkswaterstaat en andere provincies over de mogelijkheden om andere gevaarlijke stoffen in beeld te brengen.

Handen wassen
Vooralsnog luidt het advies aan de inwoners om altijd te douchen na het zwemmen in open water of, mocht dat niet kunnen, in ieder geval de handen te wassen voordat er gegeten wordt. Dat geldt ook voor watersporters die in aanraking komen met open water, zoals surfers en kajakkers.