Het Huis van Hilde in Castricum was donderdag 27 februari 2025 het decor voor een unieke bijeenkomst op initiatief van het netwerk Samen Blauwgroen. Bestuurders van woningcorporaties, HHNK en enkele gemeenten kwamen bijeen om het samen te hebben over ruimtelijke adaptatie. Het werd een bijeenkomst met veel energie en verbinding, maar waar ook zorgen werden gedeeld. Hoe gaan we samen de toenemende klimaatrisico's zoals wateroverlast en hittestress te lijf?
Hoogheemraad Klazien Hartog en Nicole van Wijk, bestuurder van Woonwaard, deden het openingswoord. Daarna volgde de presentatie van Brigit en Roosmarijn van Dutch Green Building Council. DGBC is de landelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken. Brigit: “Sinds wij zijn gestart zien we een kleine versnelling op het gebied van ruimtelijke adaptatie, maar het gaat nog steeds niet snel. Het moet sneller. Klimaatverandering begint inmiddels ook pijn te doen in de portemonnee, dat kan een gamechanger zijn. Verzekeringsmaatschappijen verzekeren niet meer vanwege klimaatrisico’s. Investeerders willen ook dat gebouwen bestendig zijn.” De boodschap was vooral: ga samen aan de slag.
Inspirerende voorbeelden
Nicole van Wijk (Woonwaard) lichtte vervolgens toe wat de Groene Huisvesters doen. Groene Huisvesters is een netwerk van 32 bestuurders met als doel te inspireren, onder andere over klimaatadaptieve maatregelen. Op de website staan veel voorbeelden ter inspiratie. Ze doen een roadshow om dilemma's op te halen. “Met elkaar in gesprek gaan is het belangrijkste", aldus Nicole. Woonwaard zelf heeft inzicht verkregen in wat ze te doen staat door bestaande data van klimaatrisico's en hun eigen data te combineren. Ze wilde graag inzicht in schade aan woningen, waardevermindering en aantasting van het woongenot door bijvoorbeeld hittestress. Daarna deelde Nicole enkele succesverhalen, zoals sedumtegels voor in tuinen, verticale begroeiing op kale stenen muren en een versteend plein dat samen met de bewoners is vergroend. Een voorwaarde tot succes hierin is wel dat de bewoners het groen willen beheren. Het sociale aspect is heel belangrijk in de transformatie naar klimaatbestendige woonomgeving.
Samenwerking
Na het plenaire gedeelte was het tijd om met elkaar in gesprek te gaan hoe woningcorporaties klimaatrisico's kunnen verkleinen. Dat samenwerking belangrijk is en je elkaar nodig hebt, kwam direct aan bod in de inleiding door Koen de Geus, programmamanager Klimaatadaptatie & Biodiversiteit bij gemeente Alkmaar. Gemeente Alkmaar werkt samen met Woonwaard en er zijn nu twee focuswijken benoemd: De Mare/ Daalmeer en Overdie. Koen: “Als gemeente deden we allerlei kleine inspanningen op het gebied van ruimtelijke adaptatie. Dat was eigenlijk schieten met confetti. Nu nemen we veel gerichter maatregelen op de locaties waar de aanpassingen het meest nodig zijn, samen met Woonwaard.” Vervolgens gingen de deelnemers in groepjes met elkaar in gesprek.