Jack b o1radglopDA unsplash
De kracht van GIS voor de Waterketen en meer!

Terugblik

Professionals uit de Waterketen geïnspireerd door de Kracht van GIS tijdens Workshop in Heerhugowaard
Op donderdag 24 oktober kwamen zo’n 45 vakgenoten van onder andere gemeenten, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en drinkwaterbedrijf PWN bijeen in Heerhugowaard. De workshop, getiteld "De kracht van GIS voor de Waterketen en meer!", bood een inspirerende middag over de innovatieve mogelijkheden van geografische informatie systemen (GIS) binnen de waterketen en klimaatadaptatie. De sfeer zat er goed in: de deelnemers waren enthousiast en gretig om van elkaar te leren. Er was ruimte voor humor en er werd een duidelijke wens uitgesproken om dit initiatief in de toekomst verder uit te bouwen.

Namens het kernteam van de samenwerking Noorderkwartier heette Koos Brouwer (trekker West-Friesland) de deelnemers welkom. Deze workshop werd georganiseerd vanuit het netwerk Samenblauwgroen. GIS, een technologie die helpt om geografische data inzichtelijk en interactief te maken, werd vanuit verschillende invalshoeken belicht om de waarde en toepassing ervan binnen de watersector te tonen.

De eerste spreker, Mark Lamers (HHNK), ging kort in op het belang van data delen en het federatief datastelsel, dat zorgt voor gestroomlijnde toegang tot data. Vervolgens deelde Timo Nierop van het Plus-Team ZaWa de ontwikkelde methodiek op risicogestuurd beheer gebruikmakend van risicokaarten. Nick Schellhase van Hollands Kroon liet zien hoe GIS kan helpen bij de analyse van klachten en meldingen, met als hoogtepunt een 3d digital twin met mogelijke conflicten tussen rioleringen en boomwortels. Dit soort visualisaties maken complexe uitdagingen in de openbare ruimte inzichtelijker en makkelijker aan te pakken.

Naast technische inzichten kwamen ook innovatieve gebruikstoepassingen aan bod. Zo sprak Sien Snijder van PWN over het gebruik van veldwerk-apps, waarmee terreinmedewerkers efficiënt data verzamelen en naar kantoor kunnen sturen, wat wordt gebruikt in de operationele aansturing. Haar voorbeeld over het konijn in de drinkwaterduinen werd meteen inspiratie voor een toepassing voor afsluiters in persleidingen van het waterschap.

Tenslotte presenteerde Jafeth Heining (Noord-Kennemerland) de vernieuwde QGIS GeoDyn tool. Deze tool, ontwikkeld door de samenwerking zelf en gratis als plug-in beschikbaar, werkt op GWSW-rioleringsdata en de BGT Inlooptool. Het berekent kengetallen en stelt gebruikers in staat om gedetailleerde analyses uit te voeren en de afvalwaterketen nog beter te beheren.

Het programma werd afgesloten met een plenaire discussie, een behoeftepeiling en een netwerkborrel, waar deelnemers elkaar inspireerden met nieuwe inzichten en toekomstplannen.

Een gezamenlijke stap vooruit
De workshop, georganiseerd door Mark Lamers, markeert een belangrijke stap in het gezamenlijke streven van de waterketenpartners in Noorderkwartier om het gebruik van GIS van 2021 tot 2030 te stimuleren. Dankzij de verbindende kracht van GIS kunnen alle betrokkenen binnen de waterketen – van drinkwater en riolering tot zuivering en klimaatadaptatie – hun werkzaamheden met behulp van datagedreven besluitvorming versterken. De gedeelde energie en het enthousiasme bij de deelnemers benadrukten het belang van dit soort ontmoetingen, waarin vakgenoten elkaar inspireren en gezamenlijk werken aan een toekomstbestendige waterketen.

Hieronder zijn de presentaties van de workshop te vinden. Wilt u een uitnodiging ontvangen voor het vervolg van ‘GIS voor de Waterketen’, geef u dan hier op.