1000024873
Rioolvreemd water terugdringen: hoe doen we dat effectief?

Terugblik

Woensdag 20 november waren professionals uit de waterketen en gemeenten in Heerhugowaard voor het symposium 'Rioolvreemd water terugdringen, hoe doen we dat effectief?' Een middag met sprekend programma. Tijdens het symposium werden in het gebied van Noorderkwartier, Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en Texel, ervaringen gedeeld over de verschillende opsporingsmethodes en de aanpak. Voorbeelden van slimme analyses en locaties met rioolvreemd water. Een blik naar de landelijke ontwikkelingen, en hoe ziet de toekomst van de Waterketen eruit. En mijlpaal was de lancering van de online 'StoryMap Rioolvreemd water' die gaat helpen bij het terugdringen van Rioolvreemd Water. 

Achtergrond
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de gemeenten in Noorderkwartier en drinkwaterbedrijf PWN hebben samenwerkingsafspraken gemaakt voor de periode 2021 – 2030. Eén van de afspraken is het verder optimaliseren van de afvalwaterketen. Het terugdringen van rioolvreemd water is daar een belangrijke schakel in.

Wat is rioolvreemd water 
Het rioleringssysteem van gemeenten is ontworpen om afvalwater van huishoudens, bedrijven én regenwater te verzamelen. Via een rioolstelsel gaat het stedelijk afvalwater naar één van de 15 rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) van het hoogheemraadschap om gezuiverd te worden. Er zijn situaties waarbij water, wat er niet in thuis hoort, in de riolering komt. Bijvoorbeeld grondwater wat door lekke riolen of oppervlaktewater dat via zogenaamde overstortconstructies naar binnen loopt. Rioolvreemd water is niet altijd het gevolg van een gebrek aan de riolering. Er zijn bijvoorbeeld bewoners die bij een te hoge grondwaterstand het te veel aan grondwater in de (lekke) kruipruimte of kelder naar het riool pompen. Het kan ook zijn dat bij een te hoge stand van het oppervlaktewater het water over de overstortdrempels het riool inloopt. Zo kan rioolvreemd water meerdere oorzaken hebben.

Waarom deze aanpak?
In Noorderkwartier is er gemiddeld 30% rioolvreemd water op jaarbasis naar de rwzi's afgevoerd. Er zijn rwzi's waar dit oploopt tot boven de 50%. Het hele transportsysteem en de rwzi's worden hierdoor onnodig belast. Het kost energie en vermindert de effectiviteit van de riolering en de zuivering. De gemeenten en het hoogheemraadschap staat voor grote opgaven om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving op dit moment en de toekomst Marjan Leijen, dagelijks bestuurder bij het hoogheemraadshap is blij met de uitkomst van de samenwerking: "Om ons werk goed te kunnen blijven doen, moeten we blijven renoveren, vernieuwen en verduurzamen. Dan is het wenselijk om het aandeel rioolvreemd water zo veel mogelijk te verkleinen. Ik ben trots op de inzet en het vakmanschap dat heeft geleid tot deze StoryMap. De StoryMap maakt de knelpunten inzichtelijk, we delen kennis en leggen uit hoe we dit vraagstuk  gezamenlijk met de gemeentes oppakken."

De toekomst
Tijdens het symposium zijn de locaties met rioolvreemd water en ook de aanpak om het op te lossen besproken. En ook welke (digitale) tools ons hierbij kunnen gaan helpen. Als afsluiter nam Jeroen Langeveld van Partners4Urbanwater ons mee naar de toekomst, over de kansen en risico's van rioolvreemd water binnen de groenblauwe transitie. Dit is een vraag waar Waterketen en Watersystemen samen in moeten optrekken. Ook demonstreerde Jeroen het concept van het VGS2.0. Bij dit type verbeterd gescheiden stelsel gaat er veel minder water naar de rwzi en blijft er berging beschikbaar voor de hevige bui. De aanwezigen waren positief en spraken uit om in 2025 met rioolvreemd water door te gaan maar en ook een start te maken met VGS2.0.

Zie jij kansen voor VGS2.0 in jouw gemeente en/of wil je bij dit project betrokken blijven, geen dan hier je interesse door.