Een belangrijk voordeel van een gazon is dat regenwater op een grasveld makkelijk in de ondergrond kan wegzakken. Het vult hierdoor grondwater aan en helpt verdroging van de grond en wateroverlast te voorkomen. Onder het gras is er ook veel leven te vinden, bijvoorbeeld regenwormen. Ze zorgen voor een vruchtbare grond, ruimen plantenresten op en zijn voedsel voor vogels.
Bij het aanleggen van een gazon begin je met de grond. Verwijder taai onkruid, stenen en plantenwortels en de spit de bodem zo’n 30 cm om. Is de grond zanderig? Voeg dan (gazon)mest en voedingsstoffen toe. Aan zware kleigrond voeg je turf of zand toe. De structuur kun je verbeteren met tuinaarde en met een hark maak je de grond glad en vlak. Voor het verstevigen van de grond loop je deze even aan. Maak de bodem goed nat voordat je gaat zaaien.
Voor het aanleggen van een gazon kun je kiezen tussen gras zaaien of graszoden leggen. Het zaaien van gras gaat snel en gemakkelijk, maar het duurt wel wat langer voordat je een grasmat in de tuin hebt. Het leggen van graszoden daarentegen levert sneller resultaat op, maar is een wat tijdrovender klusje. De beste tijd om een gazon aan te leggen is in het voorjaar of najaar. Dan groeit het gras namelijk het beste.
Met het plaatsen van een regenwatertank vang je extra water op voor het sproeien van de tuin. Je kunt de tank ook op je woning aansluiten. De hoeveelheid waterberging is afhankelijk van het aantal geplaatste watertanks.
Je komt alleen voor afkoppelsubsidie in aanmerking wanneer de overloop van de tank is aangesloten op een infiltratievoorziening in eigen tuin. Een overloop is nodig voor het geval de tank vol is.
Bij het gebruik van een watertank voor alleen de auto of tuin zijn de kosten beperkt. Wanneer je het regenwater uit de regenwatertank ook gebruikt voor bijvoorbeeld het toilet en de wasmachine is een aparte waterleiding nodig. Wanneer de regenwatertank leeg is, moet het systeem kunnen overschakelen op drinkwater. Hiervoor is speciale apparatuur nodig.
Wanneer regenwater op beplanting valt, zakt het meestal weg in de bodem. Veel tuinen hebben te veel steen. Als je steen vervangt door beplanting dan kun je gemakkelijk regenwater opvangen en in de bodem laten wegzakken. Dit kan door het aanleggen van een moestuin of plantvakken. Leg plantvakken lager aan, zodat je het regenwater daarin kunt opvangen. Kies voor de juiste planten om onkruidgroei, ziekten en plagen tegen te gaan. Wanneer er toch onkruid groeit, bestrijd dit dan gifvrij.
Een groene tuin is ideaal voor verkoeling en je kunt een steentje bijdragen aan de biodiversiteit. Het ziet er leuk uit en in veel gevallen krijg je voor het vergroenen van je tuin een subsidie van de gemeente. Check de subsidieregeling(en) van jouw gemeente voor het afkoppelen van de regenpijp en/of het vergroenen van je tuin.
Ook een (klein) balkon kun je vergroenen door verschillende planten in potten. Een pergola met klimplanten kan bijvoorbeeld op een balkon voor schaduw zorgen. Fijn tijdens warme dagen. Door je muren of balkonhekken met een druivenstruik, kamperfoelie of klimop te laten begroeien, creëer je bovendien een groene omgeving voor dieren. Groen kan ook gestapeld worden. Bijvoorbeeld door potten aan een pallet of een rek te hangen. Er zijn veel verschillende soorten bakken die je aan balkonrelingen kunt bevestigen. Er zijn ook minigroentes te koop, waardoor je zelfs kunt 'moestuinieren' op je balkon. Met een wormenbak kun je je eigen compost verwerken.
Een van de gemakkelijkste oplossingen om het regenwater van je dak en tuin op te vangen is een wadi. Het woord wadi staat voor waterafvoer door infiltratie.
Een wadi is een verlaagd gedeelte van de tuin waar het water (via een gootje, buis of oppervlakkig) naar toe stroomt. Daarna zakt het water weg in de bodem. Een wadi kan een laaggelegen grasveldje zijn, maar kan ook verlaging zijn die is aangeplant met planten die tegen water en tegen droogte kunnen. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook goed voor de biodiversiteit! Een wadi met planten slibt ten opzichte van gras ook minder snel dicht.
Bron afbeelding: GAW/Stichting RIONED
Wil je meedoen aan diverse evenementen, webinars of andere interessante activiteiten rondom klimaatadaptatie en de waterketen? Bekijk dan onze agenda.