Zijzicht van jongen die op het toilet zit
TIPS OM WATEROVERLAST
TE VOORKOMEN
Zijzicht van jongen op toilet
TIPS voor een 
schoon riool
Vrouw verwisselt zak van prullenbak

Doekjes in de prullenbak

Een goed werkend riool is belangrijk voor de volksgezondheid. Afvalwater in het riool wordt gezuiverd zodat het weer schoon terug kan in de natuur. Je kunt zelf bijdragen aan een goed werkend riool en schoon water door het riool alleen te gebruiken waarvoor het bedoeld is: poep, plas en toiletpapier, de 3 P's!
Vezeldoekjes, billendoekjes en vochtige doekjes veroorzaken verstoppingen in het riool. Ook veroorzaken ze kostbare storingen in de rioolgemalen. Gooi die doekjes daarom in de prullenbak, niet in het toilet. Ook al staat er op de verpakking dat de doekjes afbreekbaar zijn; vaak breken ze niet snel genoeg af.

Flesje hangt boven toilet

Vet inleveren

Vet, frituurvet en olie veroorzaken verstop­pingen in het riool. Giet het daarom niet in het riool. Tip: giet het terug in een plastic fles of lege drinkpak en doe het in de vetrecyclecontainer. Klein restje in de pan? Veeg het weg met keukenrol.

medicijnen

Medicijnen inleveren

Medicijnen in het riool verstoren het waterzuiveringsproces. Lever oude medicijnen in de apotheek.

Bron afbeelding: GAW/Stichting RIONED

Gras met bloemen
agenda, webinars, evenementen & meer

Wil je meedoen aan diverse evenementen, webinars of andere interessante activiteiten rondom klimaatadaptatie en de waterketen? Bekijk dan onze agenda.